25. února 2015

Název: Volání sirény - Pomsta
Žánr: Fantasy, Young adult
Díl: Volání sirény #2
Počet stran: 364
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Fragment

Anotace: Vydržela pravá láska staletí a překonala nenávist, nebo se změnila v touhu po pomstě?
Noel se nedokáže smířit se smrtí svého přítele. Je přesvědčená, že za ní stojí nadpřirozené síly. Každé léto se totiž ve městě ztrácejí a záhadně umírají muži. Její teorii o siréně, která má všechno na svědomí, nikdo nevěří. Až na záhadného Derrena, který se nedávno přistěhoval a kterému Noel očividně není lhostejná. Co když ale Derren něco skrývá? 

Dívka se začne zaplétat do příběhu staleté zrady a nenávisti a brzy zjišťuje, že jí jde o život. Vše se ještě zkomplikuje, když poznává strýcovu přítelkyni Larissu – skutečnou sirénu.


Recenze:
Pomsta – druhý a poslední díl ze série Volání sirény od Michaely Burdové. Byla jsem opravdu hodně zvědavá, jak příběh sirény Larissy dopadne, protože první díl skončil hodně otevřeně, že jsem napjatě čekala na to, co se bude dít dál. 

Pomsta ovšem nezačíná tam, kde první díl skončil, tudíž se nedozvídáme, jak se Derren vyrovnal se ztrátou bratra a Larissy, a ani nezjistíme, jak a zda vůbec Larissa přežila poté, co si ji odvedl Stopař (nadpřirozená bytost, která je imunní proti kouzlu sirén a hledá je, aby je zabila). Hned první kapitola knihy nás totiž zavede do současné Anglie o více jak sedm set let později.

zdroj: wall321
Musím se přiznat, že jsem byla trošku nakrknutá, když jsem zjistila, jak se bude druhý díl vyvíjet, protože jsem vážně toužila po tom, abych se dozvěděla, co se stalo s Larissou. Místo toho mi byla od Michaely naservírovaná zcela nová postava – sedmnáctiletá Noel, – která se stala hlavní hrdinkou celého příběhu. I když mě tahle změna ze začátku štvala, velmi brzy jsem si na ni zvykla, protože Noel je skutečně sympatická dívka, kterou v dětství zachránila jedna siréna, když se topila v moři. Od té doby se v Noelině městě každé léto ztrácí muži a drtivá většina z nich se později najde na pláži poté, co jejich mrtvoly vyplavilo moře. Noel má podezření na sirénu, ale nikdo jí nevěří, takže začne na vlastní pěst pátrat, aby našla důkazy a přesvědčila ostatní o své pravdě. 

V pátrání po siréně jí ovšem pomáhá ještě někdo. Neskutečně tajemný muž, který se přednedávnem přistěhoval. Jeho jméno je Derren. 

Když se ti dva začali sbližovat, cítila jsem se dost pod psa, protože jsem si Derrena přála vidět s Larissou, o které jsem nepochybovala, že přežila. A taky, že jo! Přibližně v polovině knihy se s ní konečně setkáváme a zjišťujeme, že je plná nenávisti poté, co ji před tolika staletími Derren předhodil Stopaři za to, že zabila jeho dvojče Liama. Larissa proto není tou milou sladkou Larissou, jakou byla v prvním díle, ale zuřivou a nenávistivou ženou toužící po pomstě. 

Tenhle díl je poměrně akčnější než ten předchozí, ale i přesto musím říct, že se mi jednička líbila víc. Tu jsem si skutečně užívala, zatímco tady jsem se místy lehce nudila. A taky mi celý příběh připadal poměrně předvídatelný, nebo alespoň já jsem na celou zápletku přišla spoustu kapitol předtím, než byla autorkou odhalena, protože indicie, které čtenářům poskytla, udělala až příliš očividné. Vzhledem k tomu, že je ale Volání sirény spíše pro mladší čtenáře, tak se tím nijak netrápím a body za to nestrhávám.

Úryvek:
„Takže ti zachránila život siréna. A od té doby se tu začaly dít divné věci?“ 
„Zmizelí muži a vyplavené mrtvoly. Každé léto.“ 
„A ty si myslíš, že se sem vrací siréna, která tě před lety zachránila,“ doplnil. Noel přikývla. 
„Ale nerozumím tomu, co chce. Protože to, co se stalo Zeckovi…“ Noel se zachvěla. „Jsem si jistá, že ho ta siréna zabila. Jen nechápu proč. Proč mě před lety zachránila, a teď mi vzala mého kluka?“ 
Derren se zdál být miliony mil vzdálený. Hleděl do prázdna a snědou tvář měl úplně bledou. 
„Derrene?“ 
„Je to divné,“ odpověděl nakonec. „Ale přijdeme na to.“

 



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment. Moc si toho vážím! 



Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



8 komentářů:

  1. Pěkná recenze, na tuto sérii se (nečekaně taky) chystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) A nic si z toho nedělej, kdybys viděla můj seznam knih, na které se teprve chystám, asi bys zešedivěla :D

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Sérii jsem zatím nečetla, ale snad se do ní brzy pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) A určitě se pusť, ten první díl byl opravdu pěkný :)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze. K této autorce jsem se ještě nedostala, ale chystám se... časem :D. To je parádička, jak se mi ten list "Chci si přečíst" hezky plní... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, já ten seznam už mám naplněný k prasknutí :D

      Vymazat
  4. Jé volání sirény.:) Kamarádka to četla, no tak teď už je to na mám Wishlistě :3 :D

    OdpovědětVymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)