5. února 2015

Název: Pekáč buchet
Žánr: Romance
Počet stran: 160
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: Fragment

Anotace: ONA: Redaktorka ženského časopisu, expertka na vaření. Miluje nové recepty, oprašuje staré po babičkách, dobrého jídla se nikdy nepřejí a je pro ni středobodem vesmíru. Sama o sobě říká, že je gastrosexuálka. Sport je pro ni nutné zlo, aby nenakynula jako její milované tvarohové buchty. Jmenuje se Klára.
ON: Adrenalinový sportovec. V létě leze po horách, v zimě po zamrzlých vodopádech. Sport je součástí jeho života a nedokáže bez něj existovat. Jeho břišní, zádové, hýžďové, no prostě všechny svaly, podle toho patřičně vypadají. Pekáč buchet může spořádat na posezení a nebude to na něm vůbec vidět. Jmenuje se Matouš.
Je vůbec možné, aby dva takto rozdílné světy fungovaly společně? Stačilo jediné včelí bodnutí a následná prudká alergická reakce, a bylo to. Náhoda je spojila dohromady, a tak na nich můžeme otestovat hned dvě lidová moudra: že láska prochází žaludkem a že láska hory přenáší.
Další skvělé čtení od Kateřiny Petrusové, které smlsnete jako pralinku. Najdete v něm všechno, co na jejích knížkách máte rády: svérázné postavy, skvělé dialogy, nečekané zápletky. Vtip, romantiku i napětí.

Recenze:
Nová knížka od Kateřiny Petrusové a já jsem opět nadšená jako blázen. Miluju Katčiny postavy, její příběhy, její styl psaní, její humor, zkrátka její všechno! Neexistuje možnost, že bych si nějakou knížku, kterou napsala, nekoupila. Od ní budu číst všechno, protože si můžu být jistá, že se mi to bude líbit. Na poli současných českých autorů u mě nemá konkurenci.

Pekáč buchet má vynikající dvojsmyslný název, který se k příběhu perfektně hodí, a nad obálkou vyloženě slintám. Už dlouho jsem nenarazila na kabátek, který by se mi tolik líbil. A úplně nejlepší na tom je, že tahle knížka nemá pouze dokonalý vnější obal, ale taky vnitřek. Ten příběh stojí vážně za to!

Hlavní hrdinka Klára je ohromně sympatická osoba, se kterou jsem se v hodně věcech shodla. Zbožňovala jsem její nechuť k posilovnám, její lásku k sladkostem a spoustu dalšího. Klára mi opravdu sedla na tu správnou notu. A hlavní hrdina Kopřiva? Ten neměl absolutně žádnou chybu. Omotal si mě kolem prstu hned, co se objevil. Jinak to nešlo, nedokázala jsem mu vzdorovat a ani jsem mu vzdorovat nechtěla, takže Klářině podlehnutí zcela rozumím.

Tahle knížka ovšem nemá pouze vynikající hlavní postavy, ale i ty ostatní. Všichni, co se v knížce objevili, stojí za zmínku. Vyloženě jsem si užívala vedlejší příběhovou linii Klářiny kamarádky Míši a její bláznivé zamilovanosti do lékaře Miloně. I přes počáteční nesympatie jsem se zamilovala do mladé Kopřivové a jejích rodičů (ti byli ale sympatičtí od začátku!). Sakra, dokonce i otravná uječená baba v nemocniční čekárně ve mně zanechala hlubokou stopu! Katka popis lidí a jejich charakterů zkrátka umí.

Co se mi na tomto příběhu líbí nejvíc, je opět humor. Kateřina mě dokáže rozesmát úplně každým svým počinem, ale jak tak nad tím přemýšlím, Pekáč buchet je pravděpodobně její nejvtipnější knížka. Smála jsem se téměř nepřetržitě. Události z druhé poloviny příběhu sice k smíchu zrovna nebyly, ale díky zakončení jsem je Katce odpustila.

Jako veliké pozitivum hodnotím i recepty, kterými každá kapitola začíná. Je to nesmírně originální nápad a hrozně moc se mi líbil. Já sice žádná kuchařka nejsem, takže s největší pravděpodobností nehrozí, že bych se něco z toho pokoušela vytvořit, ale jsem si jistá, že se najdou čtenářky (nebo snad čtenáři?), co se do vaření či pečení podle Katčiných receptů pustí.

Někde jsem narazila na názory, které tvrdily, že je Pekáč buchet autorčina nejslabší knížka. Kde to vzali, vůbec netuším, protože s tím ani trochu nesouhlasím. Já byla z knížky nadšená a moc se těším, až Katka napíše volné pokračování, které se bude soustředit na Míšu a Miloně.

Takže pokud máte rádi jídlo, oddychovou četbu a moc rádi se zasmějete, Pekáč buchet je knížka přesně pro vás! Jediné mínus, které jsem dokázala splašit, je délka. Klidně bych několik dalších kapitol ještě snesla.

Úryvek: 
A místo abych se snažila hned na začátku zapůsobit a udělat skvělý dojem na kolegy kluka, se kterým jsem během nočního i denního snění absolvovala už několik cest do zahraničních destinací, asi tři svatby, pár obrovských hádek zakončených mohutným usmiřováním a taky jeden let načerno letadlem (moje sny mě občas docela mátly), zařvala jsem:
„Bacha, buchty!“ A pak jen sledovala, jak mi pekáč klouže z rukou vinou ne zrovna lehkého spacáku a já se snažím to vybalancovat, udržet, vydržet a přežít. „Do prdele!“ dodala jsem, aby byl ten výsledný efekt ještě lepší. K dokonalému ztrapnění chybělo už jen hození pekáče na zem přímo k nohám těch tří, a nebýt Kopřivy, fakt by se to stalo. Naštěstí se probral a stihl ke mně přiskočit, aby mi pomohl.
„Tak tohle je Klára,“ oznámil vesele, když držel buchty pevně v rukách a na zemi se válel jen spacák a moje hrdost.

 



oficiální stránky Kateřiny Petrusové: klik
facebook Kateřiny Petrusové: klik



Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



4 komentáře:

  1. Pěkná recenze! Pekáč buchet byla první kniha, kterou jsem od Kateřiny Petrusové četla a moc se mi líbil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Marky :) Hádám, že potom sis přečetla i ty ostatní, co? U Katky to ani jinak nejde :D

      Vymazat
  2. Pekáč buchet jsem si 3.2. koupila, nevím kdy se k němu dostanu ale snad brzo! Každopádně první recept už mám přečtený (no jo.. kuchař knihomol :D)..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kuchař knihomol, jo? Tak to závidím :D Když se motám kolem kuchyně já, mám strach, abych nevykouřila sousedy :D Doufám, že se ti bude Pekáč líbit, protože mně se líbil vážně hodně.

      Vymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)