18. února 2015

Název: Arkádie - Procitnutí
Autor: Kai Meyer
Žánr: Fantasy, Young adult
Díl: Arkádie #1
Počet stran: 344
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Fragment

Anotace: Alcantarové a Carnevarové – dvě znepřátelené rodiny, dva mafiánské klany, které proti sobě bojují po celé generace.
Rosa Alcantarová přilétá na Sicílii ke své rodině, aby tam začala nový život. V letadle se seznamuje s Alessandrem Carnevarem. Jeho chladný půvab a animální elegance Rosu fascinují a zároveň zneklidňují.
Rosa se učí nová pravidla hry, nemilosrdné zákony mafie, ke které její rodina patří. Dozvídá se šokující pravdu, která se týká nejen Alessandra, ale i jí samotné. A také dalších sicilských klanů. Neuvěřitelnou skutečnost o arkádských dynastiích, jež mají počátek ve starých antických bájích. V Alessandrovi dříme záhadné dědictví z časů dávno minulých: dědictví, jež není ze světa lidí.
Překoná zakázaná láska staletou nenávist?
 

Recenze:
Na úplně první pohled mě Arkádie vůbec neuchvátila. Obálka se mi zdála nudná, název nezajímavý a anotace, která mě zavedla do časů Romea a Julie, klišoidní. Mě osobně Romeo a Julie vůbec nebaví, takže v mých očích tahle anotace knížce opravdu moc nepomohla. Snažila jsem se už mnohokrát, abych si tuhle známou klasiku oblíbila, ale Shakespeare mi zkrátka není po chuti – nelíbí se mi od něj snad žádné dílo. 

Nakonec jsem se ale na Arkádii pořádně zadívala a po chvíli zkoumání jsem si uvědomila, že se mi ta obálka vlastně líbí. Není nudná, jak se mi zprvu jevila, ale spíš uhrančivá, protože vás přinutí, abyste se na ni dívali a přemýšleli nad tím, proč vypadá tak, jak vypadá. A když jsem si z anotace odmyslela tu zakázanou lásku, tak vlastně slibovala velmi zajímavý příběh. Proto jsem se nakonec rozhodla po ní sáhnout. A vůbec toho nelituju. 
Mafiánské téma mám hrozně ráda. Sice jsem se ještě pořád nedostala k tomu, abych si přečetla Kmotra, ale mám ho v plánu. Právě díky mafii jsem se mi Arkádie zalíbila hned po prvních pár stránkách, protože celá Sicílie je prošpikovaná znepřátelenými mafiánskými klany, které bojují o moc a slibují pořádně akční a napínavou podívanou. 

Sicílie (zdroj: CK Fischer)
Ze začátku jsem sice vůbec nechápala, proč je kniha řazena do sci-fi a fantasy, ale to se velmi rychle vysvětlilo. A díky tomu jsem z knihy byla ještě nadšenější než předtím, protože pokud se spojí fantasy a mafie – moje dvě lásky (mafii ovšem miluju jenom v knihách nebo filmech, na vlastní kůži bych ji určitě poznat nechtěla) – dohromady, je jasné, že jsem objevila svoji novou závislost. A taky že jo! Knihu jsem nedokázala odložit a přečetla ji během dvou dnů, protože to ani jinak nešlo. Potřebovala jsem vědět, co se bude dít dál a jak to dopadne.

Ta zakázaná láska je sice doopravdy jako vystřižená z Romea a Julie, protože dva téměř dospělí teenageři – dědici mafiánského označení capo pro vůdce klanu – z znepřátelených rodin se do sebe zamilují a porušují jedno pravidlo za druhým. I přesto, že je to zcela totožná zápletka jako ze Shakespearova dramatu, musím říct, že to nemá s Romeem a Julií nic společného. Alessandro a Rosa jsou úplně jiní, odvážní a zvláštní (tohle slovo pochopíte jedině tehdy, kdy budete mít knížku přečtenou, protože nemůžu spoilerovat). Co je ovšem hlavní, ani jeden z nich netouží po sebevraždě, což je pro mě úlevné. Mají to v hlavě v pořádku a jsou lstiví, když potřebují, a to se mi vážně líbí! Lstivost mám ráda a umím ji ocenit.

Tahle nová série mě doopravdy zabavila a určitě si přečtu i následující díly. Snad nebude moc dlouho trvat, než se vydají v češtině, protože jsem nesmírně zvědavá, jak příběh Alessandra a Rosy bude pokračovat. Konec pro ně totiž do budoucna slibuje nemalé problémy.

Úryvek:
Rosa se rozběhla po kamenných schodech portálu dolů. Pocítila obrovskou úlevu, ale zároveň byla i hrozně překvapená, že se u ní tak najednou objevil. „Co tu děláš?“ vyjela na něj. „Kdyby to zjistila Florinda -“
Zastavil se před schodištěm. „Ví o tom. Vaši muži u vjezdu už ji informovali.“ 
„To nemůže být pravda. Florinda tu není. Vrátí se až v průběhu dne.“ 
Alessandro pokrčil rameny. „Volali do palazza a někdo jim řekl, že mě mají pustit dovnitř. A jestli jsi to nebyla ty -“ 
Nad nimi se otevřelo okno. Rosa zvedla hlavu a spatřila Zoe. 
„Pospěšte si,“ křičela na ně dolů. „Jestli se objeví Florinda a uvidí vás spolu, nebude to pro nikoho z nás legrace.“ 
Rosa ji obdařila úsměvem. „Díky!“ 
Zoe na ni mrkla a opět zavřela okno. V jeho skle se zrcadlila modrá obloha a znemožňovala Rose rozeznat, jestli je ještě dál pozoruje.
 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment. Moc si toho vážím! 



Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



10 komentářů:

  1. Tak dnes jsem začala číst a kniha vypadá fakt dobře! Těším se na další díly ještě před dočtením toho prvního :D Jinak pěkná recenze, jsi vážně rychlá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Mě psaní recenzí baví, takže to vždycky sfouknu hned po dočtení :D
      Taky se ti to líbí? Počkej, až se dostaneš k části, kdy se čtenářům vysvětlí, proč je kniha fantasy :D Já mám fantasy hodně ráda, takže v té chvíli se mi kniha četla ještě líp. Dalších dílů se taky nemůžu dočkat, snad se bude Arkádie dobře prodávat, aby ty zbylé dva vyšly.

      Vymazat
  2. Ahoj Adi! :) Tak koukám, že už ses pustila i do blogování :-) Mno, budu teď tvůj pravidelný návštěvník ;-)
    Teda, přiznám se, že jsem před přečtením recenze o knížce vůbec neslyšela, nikdy jsem ji neviděla. Ale tvá recenze mě rozhodně nalákala a ráda bych si knížku přečetla! A tématika mafie? To zní fakt dobře, napínavě! A už teď mě zajímá, z jakého důvodu je kniha zařazená do fantasy. Díky za tip, určitě se do ní pustím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Niky! No jo, už i na mě došlo. Já mám knížky strašně ráda, takže jsem se nakonec pustila do jejich recenzování a knihovnička doma se mi hezky plní. Že jsi o knížce ještě neslyšela, není nic divného, protože teprve teď vyšla. Ve světě jsou sice už všechny tři díly venku, ale v Česku se jedná o čerstvou novinku. Za tip nemáš vůbec zač, snad se ti to bude taky líbit.

      Vymazat
  3. Skvělá recenze :) Jsem ráda, že jsem si mohla přečíst recenzi právě na Arkádii, protože na tuhle knížku jsem zvědavá :) Nevěděla jsem co od ní čekat, ale teď jsi mě nalákala k přečtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Jsem ráda, že jsem tě nalákala, protože mně se knížka vážně líbila.

      Vymazat
  4. Recenze se mi líbí, dokonce bych si po tvojí recenzi knihu i možná přečetla, ale stále mě odrazuje téma zakázané lásky, protože Romea a Julii upřímně nesnáším ._. No ještě uvidíme, stejně toho na seznamu mám opravdu MOC! (ale to snad každý knihomol chápe, ne?)
    Každopádně se konečně můžu stát pravidelným čtenářem a uvidím tvé příspěvky na stránce (jupí! :))
    Nějak ti u mě na blogu nemůžu odpovídat na komentáře :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Já Romea a Julii taky nesnáším, musela jsem se vyloženě nutit do toho, abych to drama do školy přečetla, ale Arkádie se mi vážně líbila, takže vřele doporučuju.
      Díky, že ses přihlásila ke čtenářům, udělala jsi mi radost.
      A jo, všimla jsem si, že mi nemůžeš odpovídat, nechápu to, protože všichni ostatní mi na svých blozích odpovídají normálně, takže netuším, kde je chyba :/

      Vymazat
    2. No myslím že je nesnáším ráda právě kvůli povinné četby, byl to děs, ale zase jsem podctivá takže jsem to přečetla.. Už nikdy víc.
      Já taky nevím kde je chyba a štvě mě to, protože nevím co s tím dělat o.O

      Vymazat
    3. Jo, já taky povinnou četbu vždycky poctivě dočtu, i když mě fakt nebaví :D

      Vymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)