24. února 2016

Název: Stínem políbená
Žánr: Fantasy, Young adult
Díl: Vampýrská akademie #3
Počet stran: 328
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: Domino

Anotace: Vlády se ujímá jaro a Rose Hathawayová by se měla připravovat na maturitní zkoušku. Jenže od nedávného smrtícího souboje se Strigoji se necítí zrovna nejlépe. Trpí nočními můrami, duši jí zaplavuje temný smutek a předznamenává cosi zlověstného. Rose dobře ví, že jí není dovoleno milovat jiného strážce. Že musí především chránit Lissu, poslední princeznu z rodu Dragomirů. Jenže když přijde na krásného Dimitrije Belikova, některá pravidla se prostě musí porušit! Rose své nejlepší kamarádce Lisse lže o svém vztahu k Dimitrijovi, ale jejich přátelství se nyní ocitá v ještě větším ohrožení než kdy předtím. Nesmrtelní vampýři se chtějí pomstít za to, co jim Rose nedávno provedla. Ve strašlivé bitvě, která předčí i nejhorší noční můru, se Rose bude muset rozhodnout mezi dvěma lidmi, na nichž jí záleží nejvíc. Bude ale její volba znamenat, že přežije jen jeden z nich? A pokud ano, bude to Lissa, nebo milovaný Dimitrij?

Recenze:
Rose se snaží vzpamatovat ze smrti svého kamaráda Masona a z osobního setkání se skupinou Strigojů, z kterého vyvázla se dvěma molnijskými značkami. Je jedinou studentkou Akademie, která už měla tu čest zabít své první Strigoje, ale vzhledem k tomu, co jejím tetování předcházelo a jak to všechno dopadlo, z nich nemůže mít radost nebo na ně být pyšná, i když ji všichni spolužáci obdivují. Vzpomínky ji ničí a tak se raději snaží soustředit na nadcházející velkou zkoušku, jejíž nesplnění by jí neumožnilo odmaturovat.

zdroj
Všichni dhampýři dostanou na starost jednoho z Morojů, se kterým budou několik následujících týdnů trávit veškerý svůj čas (i spát ve stejné místnosti), zatímco se jejich učitelé promění ve Strigoje, kteří je budou v prostorách školy napadat. Na dhampýrech je, aby své svěřence ochránili. Rose se na zkoušku těší, protože ji bojování bude jistě bavit a navíc si je jistá, že dostane za úkol chránit svou nejlepší kamarádku Lissu. To se ovšem zmýlila. Jejím svěřencem se stává Christian a Rose je na tom se svou psychikou čím dál hůř. Začala totiž vídat Masonova ducha…

Do toho všeho se nadále snaží bojovat se svými city k Dimitrijovi, což se jí tak úplně nedaří, musí se vypořádávat se zájmem neúnavného morojského královského – Adriana Ivaškova, zvládnout setkání s morojskou královnou Taťánou, která začala Lisse linkovat budoucnost podle sebe, a ve škole se navíc začínají dít neobvyklé a opravdu divné věci. Rose cítí, že se blíží něco ošklivého. Něco, co mají na svědomí Strigojové... Ať už to bude cokoliv, na Rose čeká nepříjemná volba. Je pro ni důležitější Lissa nebo Dimitrij? Bohužel se bude muset rozhodnout jen pro jednoho z nich.

zdroj
Někdo si může myslet, že série začne být časem nudná, když se v podstatě celá odehrává v prostředí vampýrské školy, protože co by se tam dalo neustále vymýšlet nového, že? Pokud ten pocit máte, je vidět, že jste ještě nečetli Stínem políbenou. Protože já tento díl považuju snad za nejlepší z celé série!

Richelle se po předchozím, lehce slabším díle neuvěřitelně rozjela. Příběh je strašně zajímavý, vlastně hned od začátku se tam něco děje a akce střídá akci. Napětí se po celou dobu neustále stupňuje, až budou ke konci čtenáři jen nevěřícně lapat po dechu a třeštit oči dokořán. Nebo to byl alespoň můj případ. Když jsem knihu četla poprvé, byla jsem při čtení rozebraná na kousíčky, a tentokrát tomu nebylo jinak. Možná to pro mě bylo ještě intenzivnější, když jsem věděla, jaké zvraty na mě čekají. Richelle si opravdu užívá trápit své hrdiny a u čtenářů tomu není jinak. 

Stínem políbená je takový velký mezník. Kniha odpoví na spoustu otázek, které čtenáře od začátku trápí. Dozví se něco o éteru i o tom, co to vlastně znamená být tou stínem políbenou. Zjistí veškerá pozitiva i negativa, jaká pouto mezi Lissou a Rose přináší, ale i přesto, že se zde spousta otázek zodpoví, zároveň jich i několik nových vyvstane, až se nepřestanete divit a rozhlížet se po dalším díle.

Tento díl je opravdu vynikající a i když vám zaručeně zlomí srdce, věřte mi, že si tuhle knihu opravdu musíte přečíst! Já už se nemůžu dočkat, až se mi povede v re-readingu této boží série pokračovat, protože je přede mnou ještě druhá polovina série, na kterou se už moc těším!

Úryvek:
Před pěti minutami mi připadalo, že nejšílenější věc, jakou jsem kdy slyšela je, že bych si měla vzít Adriana. Teď to ale trumfla myšlenka, že by si ho měla vzít Lissa.
„Lissa a Adrian. Spolu. To nemůžete myslet vážně. Vaše Veličenstvo.“
„Když budou oba pobývat tady, myslím, že je to samotné napadne. Už teď mají oba kolem sebe určité charisma. Navíc obě Adrianovy babičky mají předky mezi Dragomiry. Má víc než dost příbuzné krve na to, aby jí pomohl zachovat pokrevní linii Dragomirů.“
„Stejně tak Christian Ozera.“ V jedné nechutné láskyplné chvíli Lissa s Christianem zkoumali jeho rodokmen, aby zjistili, jestli má v sobě dostatek genů Dragomirů, aby mohl předat to jméno. Když zjistili, že ano, začali hned vymýšlet jména pro svoje děti. To byla hrůza. Odešla jsem hned poté, co mi Lissa oznámila, že po mně pojmenují svou třetí dceru.
„Christian Ozera?“ Ten její blahosklonný úsměv teď působil trochu přiškrceně. „Toho si Vasilisa Dragomirová v žádném případě nevezme.“
„No jasně, že ne v dohledný době. Teď půjdou na vysokou a pak…“
„Ani teď, ani nikdy jindy,“ přerušila mě Taťána. „Rod Dragomirů je starý a vysoce postavený. A jejich poslední potomek se nespojí s někým, jako je on.“



Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



10 komentářů:

  1. Já jsem z Vampýrské akademie četla jen pár stran z prvního dílu a nějak mě to nikdy nezaujalo. Každopádně chápu, že pro někoho, kdo má tohle téma rád, se nejspíš jedná o dobrou sérii a tenhle díl pak ještě k tomu jako super díl. I když já bych asi nemohla dobrovolně číst knížku, o které vím, že mi zlomí srdce :D
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem po VA sáhla poprvé, tak jsem byla první kapitolu taky poměrně na rozpacích, protože to nebylo nic extra, ale jak příběh postupoval, neskutečně mě vtáhnul a já se od něj nedokázala odtrhnout, takže pokud můžu doporučit, určitě zkus téhle sérii dát ještě šanci a tentokrát vytrvat alespoň do třetí/čtvrté kapitoly. Třeba tě to chytne :)
      A já už mám předčtenou celou sérii :D Vím, že tohle zlomení srdce bylo nezbytné, aby se mohlo stát to, co se na konci stane :D A rozhodně to stojí za to!

      Vymazat
  2. Mám určité obavy, že tohle není série pro mě. Recenzi jsem si ale přečetla s chutí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně si myslím, že VA je série pro každého, ale nutit tě nebudu :D

      Vymazat
  3. Stínem políbená je pro mě nejlepší díl z celé série! Bohužel po ní už to nebylo ono :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ho mám nejradši. A to mně se tedy další díly taky líbily :) Třeba šestý u mě docela atakuje na první místo v oblíbenosti a čtvrtý je taky dost dobrý. Je takový jiný.

      Vymazat
  4. Koukám, že s re-readingem pěkně pokračuješ :D Pěkná recenze :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechny tři díly jsem dala na začátku měsíce, teď jsem zahalená recenzáky a školou :D

      Vymazat
  5. Souhlas :) třetí díl patří k nejlepší z této série :) ale právě, že se mi i dost líbil čtvrtý, který byl zajímavý zmenou prostředí a novými postavami :3 a o šestce nemluvě, ta byla úžasným zakončením této ještě úžasnější série :D VA byla po dlouhé době fantasy s upíry, takže jsem myslela, že už to bude ohrané a nebude mě to bavit, ale bylo to přesně naopak! :D jedna z mých nejoblíbenějších sérií :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, máš úplně stejný názor jako já! Třetí díl je nejlepší, ale šestka mu dost šlape na paty. No a čtvrtý? Ten byl boží. Hlavně díky té změně prostředí. Byl úplně jiný než všechny ostatní :)

      Vymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)