17. srpna 2016

Název: Magie spaluje
Autor: Ilona Andrews
Žánr: Urban fantasy
Díl: Kate Daniels #2
Počet stran: 256
Rok vydání: 2011
Nakladatelství: Fantom Print

Anotace: Když Atlantu zalije magie, má Kate jistotu, že velmi brzo bude mít dostatek práce. Živí se totiž likvidací „následků“, které po sobě vlna magie vždy zanechá. A likvidace je naprosto přesný výraz – oživlého démona k smrti neukecáte… Vlny paranormální energie obvykle zaplavují město a zase ustupují, podobné mořskému příboji. Ale jednou za sedm let nastane čas erupce, kdy se magie utrhne z řetězu. A tentokrát Kate stojí před problémem nevídaných rozměrů. Doslova božských. I když vše zpočátku vypadalo na obyčejnou krádež. Smečce někdo uloupil cenné mapy a Kate vyrazila po stopě drzého zloděje. Velmi brzo však zjistila, že ukradené mapy jsou pouze prvním tahem v monumentální hře, která může skončit totální zkázou Atlanty a masakrem všech živých…

Recenze:
Kate Daniels žije ve světě, kdy se přibližně dvakrát za den střídají vlny technologií a vlny magie. Jednou za sedm let ale vždycky nastane čas magické erupce, kdy se typický proces střídání naprosto zblázní a vlny přichází a odchází každých pár minut. Dalo by se říct, že je to jako neustálé rozsvícení a zhasínání lampičky do té doby, než praskne žárovka. Během magické erupce se Kate pokaždé snaží někde zašít, protože je ve městě mnohem nebezpečněji než normálně. Ze stínů se vynořují příšery, které byste za normálních vln magie nikdy nepotkali, a Kate by to nejradši nechala na starost někomu jinému a zodpovědnějšímu.

zdroj
Teď ovšem tu možnost nemá. Vzhledem k tomu, že vzala práci u Řádu rytířů a stala se oficiálním Přítelem Smečky, je její povinností řešit všechny případy spojené s kožoměnci. A právě v této nebezpečné době jim byly odcizeny vzácné mapy a je jenom na ní, aby je našla a vrátila právoplatným majitelům. Během hledání Kate zjišťuje, že ztráta map je pouhým zlomkem velkolepého plánu, který by vedl ke zničení celého města. A tak pro hlavní hrdinku začíná pořádný závod s časem…

Aby toho na ni ale nebylo málo, osud jí do cesty postaví Julii, malou holčičku z ulice, která se snaží najít svoji maminku poté, co se ze schůze se svým čarodějnickým covenem nevrátila domů. Kate o dětech neví absolutně nic, ale i tak se rozhodne vzít holčičku s sebou, protože na to, aby ji nechala samotnou na ulici, má až příliš dobré srdce. Ovšem vzhledem k tomu, s čím se právě teď potýká, je malá holka na krku tou největší komplikací, která se jen mohla objevit.

Stejně jako u prvního dílu jsem měla trochu problém se začátkem knihy. Světu, ve kterém se Kate nachází, už jsem sice jakžtakž rozuměla, ale nová zápletka, se kterou autoři přišli, byla přinejmenším komplikovaná. A navíc se mi zdálo, že se Kate od minula změnila. Už nebyla tak vtipná a sarkastická, jak jsem si ji pamatovala. Ovšem to bylo opravdu jen zpočátku. Jakmile jsem se v jejím novém případu zorientovala, hlavní hrdinka opět začala používat své obvyklé silácké řeči a chrlit jednu hlášku za druhou. Velmi brzy jsem byla schopná říct, že Kate Daniels rozhodně nebude jednou z těch sérií, které postupem času ztrácí dech. Kdepak. Tato série právě naopak neskutečně stoupá a proto je důležité dát jí šanci a vytrvat!

Příběh je nesmírně akční a Kate uštvaně skáče sem a tam. Snaží se zabránit apokalypse, ochránit dítě, najít jeho matku a zároveň si držet od těla otravného Pána šelem Currana, který si vzal do hlavy, že ji dostane do postele. Ještě štěstí, že má Kate parádně ostrý meč a jazyk, kterými by odehnala i toho nejumíněnějšího chlapa ve městě. Tedy až na Currana…

Jak už jsem psala dřív, Katin svět je ve druhém díle už mnohem snazší k orientaci, ale ani tentokrát se čtenáři nedozví úplně všechno. Autoři se totiž rozhodli své triumfy odhalovat postupně. Stejně je to i s hrdinčinou minulostí. Velmi rychle se dá u Kate poznat, že je výjimečná a její minulost bude stát za to, ale prozatím zůstává stále tajemná, i když se dá ze spousty náznaků stejně uhodnout, kým Kate Danielsová ve skutečnosti vlastně je. Potvrzení našeho podezření ale zatím nepřijde, takže nezbývá než čekat a pokračovat ve čtení tohoto nesmírně propracovaného světa, který své záhady odhaluje jen velmi pomalu. To ovšem dělá celou sérii ještě mnohem zajímavější než doteď. Drtivá většina autorů totiž všechno vykecá už během prvního dílu, takže je opravdu napínavé všechna tajemství odkrývat napříč díly.

Úryvek:
„Předpokládám, že asi nebudeš tak ohleduplný, abys mi poskytl trochu soukromí?“
„Ani náhodou,“ ucedil.
Zkusila jsem sklouznout z postele. Všechno jsem měla pod kontrolou do chvíle, než jsem na nohy opravdu přenesla váhu. V tom okamžiku se pokoj nebezpečně nahnul do strany. Curran mě zachytil. Paží mě objal kolem zad, po kůži mi přeběhlo zamrazení. Ale no tak.
„Potřebuješ pomoct, drsňačko?“
„Díky, zvládnu to sama.“ Odstrčila jsem ho od sebe. Držel mě ještě o vteřinu déle, dával mi tím najevo, že by mě mohl s trapnou lehkostí znehybnit i proti mé vůli. Zatnula jsem zuby. Užij si to, dokud můžeš. Brzo budu zpátky na nohou. 
Poodešla jsem od něj, úspěšně se mi podařilo jít vzpřímeně, dokud jsem se neopřela o nejbližší dveře.
„To je šatna,“ poznamenal. 
Proč já?
Mírně jsem upravila trajektorii, dorazila ke dveřím koupelny, vklouzla dovnitř a vydechla úlevou. Bylo to až příliš těsné.
„Všechno v pořádku?“ zeptal se. „Nemám tam za tebou zajít a držet tě třeba za ručičku nebo tak?“
Zamkla jsem dveře a slyšela, jak se směje. Parchant.
V koupelně jsem našla bílý župan, takže jsem se odtamtud mohla vynořit alespoň s malým zbytkem důstojnosti. Curran to nekomentoval, jen zdvihl obočí.



Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



4 komentáře:

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)