26. dubna 2015

Název: Percy Jackson - Zloděj blesku
Autor: Rick Riordan
Žánr: Fantasy, Young adult
Díl: Percy Jackson #1
Počet stran: 400
Rok vydání: 2009
Nakladatelství: Fragment

Anotace: Jmenuji se Percy Jackson.Do teď jsem si myslel, že jsem obyčejný kluk, kterého čeká vyhazov ze školy. Zjistil jsem ale, že můj otec je bůh z Olympu.
Moje učitelka se proměnila v krvavou příšeru a kamarád je Satyr.
Všichni na mě mají spadeno a podezřívají mě z krádeže blesku, zbraně mocného boha Dia.
Musím dokázat svou nevinu a najít ukradený blesk a s ním i zloděje. Pomůžeš mi?
Bude to ale nebezpečné, tak neříkej, že jsem tě nevaroval!



Recenze:
Percy Jackson – série, na kterou jsem se chystala už minimálně pět let, až jsem se bála, že se k ní nikdy nedostanu. Teď jsem se konečně dokopala k prvnímu dílu a s radostí budu pokračovat následujícími knihami. Velmi mě překvapilo, když jsem si vzpomněla na film, který jsem viděla už před lety a moc se mi líbil. Věděla jsem o tom, že je film jiný než jeho knižní předloha, což je u filmů, které byly natočené podle knížek, téměř pravidlo, ale Percy Jackson mě tedy překvapil opravdu hodně. Film si vzal z knížky vážně jen hrubou kostru, jinak je úplně (ale úplně) jiný. A to dokonce tak moc, že jsem dost často nedokázala odhadnout, co se na další stránce knížky stane, protože se tam dělo něco zcela jiného, než ve filmu.
zdroj

Většinou jsem naštvaná, když zjistím, že se filmová verze tak moc odklonila od knihy, ale v tomhle případě mi to vůbec nevadilo. Alespoň jsem měla možnost být udivená, když jsem netušila, co se bude dít dál. Rozhodla jsem se proto, že Percyho z knih a Percyho z filmu budu brát odděleně, protože jsou oba zcela odlišní a já je mám oba ráda.

Abych se ale vrátila zpátky ke knize, Zloděj blesku se mi opravdu hodně líbil. Celých těch 400 stran jsem přečetla během dvou dnů. V pátek večer jsem začala číst v posteli a knihu dočetla hned následující den. Je to sice kniha pro děti, ale já se do ní dokázala tak moc ponořit, že jsem si chvílemi připadala jako dítě sama, jak moc jsem z ní byla nadšená. 

zdroj
Dokonce i brácha, který je líný přečíst si i menu v jídelně, se vyjádřil, že by si Percyho někdy rád přečetl. Když se ale dozvěděl, že má celkem pět dílů, hned ho to přešlo. Je vážně děsně línej. Ale já ho k tomu jednou dokopu! 

Taky jsem díky knize poznala obrovské množství postav, které byly z filmu úplně vypuštěny. Jak mohli tvůrci opomenout Clarisse, Arése nebo Dionýse? Až jsem žasla, kolik lidí a hlavně důležitých postav bylo úplně zazděno, ale to nevadí – jak jsem řekla, nebudu knihy a filmy srovnávat. Jsou to pro mě dva samostatně stojící příběhy. 

Teď po dočtení bych si nejradši namlátila, že jsem čtení tak dlouho odkládala, protože mě knižní Percy vážně dostal. Večer se okamžitě pustím do druhého dílu a potom budu pokračovat těmi dalšími, protože se už nemůžu dočkat, až zjistím, co si autor pro Perycho přiipravil dál. Takže pokud je tu ještě někdo, kdo se na tuhle sérii už několik let chystá, ale stejně jako já se k ní nemůže probojovat, rozhodně mu radím, aby se do ní pustil co nejdřív. Není to náhoda, že je tahle série tak oblíbená!

Úryvek:
Cítil jsem, jak dostávám vztek. Ani jsem se nedivil, že ještě před chvílí byla neviditelná. „Tys mě sem nastražila,“ osočil jsem ji. „Postavilas mě sem, protože jsi věděla, že po mně Clarisse půjde, a Luka jsi poslala po křídle. Všechno jsi to naplánovala.“
Annabeth pokrčila rameny. „Říkala jsem ti to. Athéna má vždycky, vždycky nějaký plán.“
„Plán, jak mě nechat rozdrtit.“
„Přišla jsem, jak nejrychleji to šlo. Chystala jsem se zasáhnout, ale…“ Pokrčila rameny. „Tys pomoc nepotřeboval.“
Pak si všimla mé zraněné ruky. „Jaks to udělal?“
„Rána mečem,“ podotkl jsem. „Cos myslela?“
„Ne. Byla to rána mečem. Podívej se na to.“
Krev zmizela. Tam, kde byla předtím velká rána, se táhl dlouhý bílý šrám a i ten se ztrácel. Pod mým pohledem se proměnil v malou jizvu a pak zmizel.
 


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment. Moc si toho vážím! 



Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



9 komentářů:

  1. První díl Percyho jsem teď taky četla, takže recenze bude brzy a já ti nechci nic moc prozrazovat... Ale napsala jsi to pěkně ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem zvědavá, jak ti knížka líbila :) Díky!

      Vymazat
  2. Pěkně napsaný příspěvek! Já jsem bohužel ještě nečetla ani jediný díl z této série :/

    Pokud posíláš ráda pohledy a chceš se seznámit s lidmi,kteří mají stejný koníček, zapoj se do nového projektu! http://milujemekihy.blogspot.cz/2015/04/zapoj-se-poznej-nove-pratele.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Tak snad se ke knížkám dostaneš co nejdřív.

      Vymazat
  3. Výborná recenze :D Na tuhle knihu se chystám snad už věčnost, ale díky tvé recenzi se snad konečně dokopu k tomu, abych si ji přečetla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) To doufám, Percy se mi opravdu hodně líbí.

      Vymazat
  4. Opravdu skvělá recenze :) Taky jsem zrovna právě dočetla první díl Percyho :) Znovu :) Patří mezi mé nejoblíbenější série :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! ;) Taky? Tak to budeme číst celou sérii společně :D

      Vymazat
  5. FILM JE SRAČKA. S knihou to nemá společného vůbec nic, jen ta jména. Annabeth se spojila s Clariss, kterou má nenávidět, proti Lukeovi, kterého má ráda. A není ani blond. Grover je posedlý holkama, i když za celou sérii se tak maximálně zakoukal do Artemis. Na výpravu se jde bez dovolení. Luke je od začátku dost nesympatický a podraz se od něj dá čekat. Tábor je v lese a sruby nejsou, kde mají být. Z toho, že je Percy syn Poseidóna si nikdo nic nedělá. Zatímco v knize se Percy snaží získat Diův blesk a svou mámu spíš upozadí, ve filmu jde jen o jeho matku. Osud světa si může políbit. A problém s bleskem se vyřeší tím že - zajdeme za Diem a řekneme, žes to nebyl ty. Pak už se o něm nedozvíme nic, dokud se neobjeví v podsvětí. Podsvětí je ztvárněno fakt hezky, jen škoda, že v knize je popisováno jako jednotvárná šedá krajina.Celý film se řeší perly, který Percy vlastně získal náhodou na dně zálivu, nemusel je hledat po Americe. Persefona vypadá a chová se jako děvka. V knize vůbec není. A to hlavní - Percy měl svoji mámu rád, ale nikdy by kvůli ní neobětoval Grovera. Taky mě nasral ten souboj s Lukem, který nahradil ten s Áresem. A taky to, že Percy nosí lítací boty, za což by z něj Zeus už dávno udělal škvarek. Filmová Annabeth se podobá Clarrise ze dvojky. Obě jsou dost nevýrazné a tuctové a chovají se úplně jinak, než v knize. K druhému dílu se ani vyjadřovat nebudu. Je to ještě větší paskvil a hnus.

    OdpovědětVymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)