27. prosince 2016

Název: Magie na vzestupu
Autor: Ilona Andrews
Žánr: Urban fantasy
Díl: Kate Daniels #6
Počet stran: 320
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: Fantom Print

Anotace: Kate a její druh Curran, Pán šelem, se potýkají se závažnou situací, z níž se svírá srdce. Ve Smečce se mnoho dětí kožoměnců nedožije dospělosti, protože nejsou schopné ovládnout svá vnitřní zvířata. Sice existuje lék, který jim v tom může pomoci, ale tajemství jeho výroby bedlivě střeží evropské smečky a v Atlantě je ho k dostání jen velmi málo. Kate nedokáže přihlížet, když trpí nevinní, ale hrozí, že řešení, jež se jim s Curranem naskytlo, může být ještě mnohem bolestivější. Evropští kožoměnci, kterým už se jednou podařilo nad Pánem šelem vyzrát, ho požádali, aby jako neutrální třetí strana zprostředkoval vyřešení jednoho sporu a zaplatí mu za to právě lékem. Kate a Curran vědí, že musejí nabídku přijmout – v sázce je přežití mladých lidí a budoucnost Smečky –, ale ani na minutu nepochybují, že míří přímo do pasti…

Recenze:
Kate už rok žije po boku svého druha Currana, Pána šelem, v Pevnosti kožoměnců jako jeho Choť. Snaží se v rámci svých možností vychovávat Julii, „adoptovaného“ pubertálního sirotka, držet nad vodou svou soukromou vyšetřovací agenturu a řešit problémy a spory všech klanů ze Smečky. Jak už ale u Kate bývá zvykem, k těmto permanentním problémům se vždycky čas od času přidá jeden kolosální. A právě na něj teď přišla řada. Velké procento dětí kožoměnců se nikdy nedožije dospělosti, protože se spousta z nich vinnou hormonů v pubertě stane lupy, smrtícími predátory bažícími po krvi a mrtvolách, a musejí být vlastními rodiči zabiti. Existuje tu však řešení… 

Smečky v Evropě mají v držení panaceu, lék, který snižuje pravděpodobnost lupismu hned o několik procent a má tak šanci zachránit nespočet dětí a jejich rodin od bolesti. Evropské smečky však postup výroby střeží jako oko v hlavě a nemají zájem s Curranem jakkoliv obchodovat. Teď se ovšem Pánovi šelem sami od sebe ozvali a nabídli mu dostatek léku na jeden rok pod podmínkou, že přijede do Evropy jako neutrální strana v řešení obrovského konfliktu mezi třemi různými smečkami. Jeho úkolem bude udržet v bezpečí těhotnou ženu, o jejíž život někdo neustále usiluje. 


zdroj
Kate s Curranem proto berou desítku svých nejvěrnějších a vydávají se na dalekou cestu přes moře. Oba moc dobře vědí, že na ně v Evropě čeká past a tamní smečky nemají ani v tom nejmenším úmyslu jim panaceu vydat, ale nemají na výběr. Pro záchranu vlastních dětí se o to musejí alespoň pokusit. Jsou rozhodnutí provést svůj úkol a pak si cestu zpátky domů klidně i probojovat – a pokud možno i s naloženou panaceou! Ovšem i přesto, že každý z nich past očekával, ani jeden nebyl připraven na to, co je v Evropě opravdu čekalo… 

Kate Daniels je zpět a je ještě vražednější než kdy dřív! A tentokrát mění prostředí. Doteď se všechny knihy odehrávaly v Atlantě nebo jejím okolí, takže když jsem se dozvěděla, že se Magie na vzestupu zcela poprvé a nejspíš i naposledy přesune do Evropy, moc jsem se na to těšila. Kate Daniels je pro mě sice série, která se stále zlepšuje nebo si přinejmenším udržuje stejnou kvalitu, takže není díl, který by mě nebavil, ale to nemění nic na tom, že mi změna prostředí přišla jako dobrý nápad. Ať už jde o jakýkoliv příběh, vždycky se jedná o příjemné zpestření. A i když zrovna Kate Daniels nabrat nový dech opravdu nepotřebuje, rozhodně šlo o sympatické oživení. 

Magie na vzestupu se hodně soustředí na vztah Kate s Curranem, což je poprvé. Série se na ně sice upínala od začátku, ale to šlo hlavně o jejich vzájemné kroužení kolem sebe, než se dali konečně dohromady. Teď už jsou spolu ale rok a snaží se vymyslet, kam přesně jejich vztah směřuje, což je rozhodně velmi zajímavé sledovat. Kniha je stejně jako všechny předchozí pořádně akční a o zvraty v ní není nouze. Tentokrát se čtenáři i maličko přiblíží odpovědím ohledně Katina tajemného otce Rolanda a můžou si být jistí, že jeho osobní vstup na scénu přijde už brzy. 

Vzhledem k tomu, že s sebou Kate s Curranem vzali do Evropy své nejvěrnější, nemusí mít čtenáři strach, že by přišli o své oblíbené postavy, jako tomu bývalo v jiných dílech. Derek, Andrea, Rafael, Barabáš, Teta Bé, Mahon a spousta dalších tu dostali svůj prostor. Sice se o něj museli navzájem dělit, takže ani jeden z nich se nepředvedl ve své plné kráse, ale nejdůležitější je, že se tam objevili. V Pevnosti z těch důležitějších postav zůstali pouze Jim s Julií, ale ti se v příběhu mihnuli alespoň na začátku, takže Magie na vzestupu je v tomto ohledu bezchybná.

Úryvek:
Zastavili jsme se u mých dveří. Otevřela jsem je a strčila hlavu dovnitř. Prázdno.
„Currane?“
Ne. Curran nikde. Ano, měl plán. Ne, líbit se mi nebude. A teď se mi aktivně vyhýbal. Bezva.
Dveře vepředu se otevřely a z nich vystoupil Barabáš. „Jestli můžete na moment, alfo.“
„Jistě.“ Kývla jsem na Dereka. „Vezmeš tu šupinu za Doolittlem?“
Přikývl. Předala jsem mu sáček a on odkráčel. Dívali jsme se za ním, když vcházel do doktorových pokojů.
„Je čím dál pochmurnější,“ poznamenal Barabáš.
„Derek?“
„Ano. Nebude trvat dlouho a začne kolem sebe vypouštět vlastní temný mrak.“
„Možná bychom se pak zakrytí jeho temnotou mohli plížit po hradě. Máš pro mě nějaké informace?“
„Ano, ale ne tady.“ Barabáš vyrazil chodbou pryč, zpátky ke schodům. Následovala jsem ho. Vyšli jsme schodištěm a pak zahnuli. Barabáš otevřel dveře a vykročili jsme na široký čtvercový balkón.



Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



0 komentářů:

Okomentovat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)