5. října 2016

Název: Stínová královna
Žánr: Fantasy, Young adult
Díl: Havraní říše #1
Počet stran: 360
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Baronet

Anotace: Po matčině smrti se život korunní princezny Lorelei dramaticky změní. V zájmu posílení odvěkého spojenectví její rodné Havraní říše a sousedního Morkantu se Loreleiin otec znovu ožení, a sice se sestrou zesnulé královny, Irinou. Zpočátku se zdá, že je všechno v nejlepším pořádku: panovník Havraní říše i jeho dvě děti jsou konečně šťastní. Irina však pomocí temné magie postupně ovládne celý zámek včetně krále, jenž se stává pouhou loutkou, závislou na vůli své manželky... Lorelei ví, že proti Irině může bojovat jen jedinými zbraněmi – a to kouzly, která budou mocnější než královnina. Musí však být rychlejší, důvtipnější a silnější než Irina a v boji o trůn Havraní říše a záchranu lidu svého království je ochotná obětovat i to nejcennější – svůj vlastní život.

Recenze: 
Lorelei Diederich je princeznou a právoplatnou následnicí trůnu. Jenže poté, co zemřela její matka, a otec si vzal za ženu matčinu mladší sestru Irinu, se všechno zkomplikovalo. Nová královna se totiž zajímá pouze o moc a chce se stát tou nejmocnější a nejobávanější panovnicí v celých dějinách. Království a všechny jeho obyvatele ovládá svými temnými kouzly a z každého si dělá osobní loutku. Lorelei je ovšem marduška, dívka obdařená magickou silou, a stejně jako její teta a macecha v jednom ovládá kouzla. Díky tomu Irininy plány odhalí a rozhodne se s tím něco udělat. Ale protože byla princezna v té době ještě nezkušeným dítětem, její střet s Irinou dopadne zle. Král zemře a velitel stráží Gavril tak tak dostane Lorelei s mladším bratrem Leem ze zámku.

zdroj
Teď už uběhlo několik let, princezna svou kouzelnou moc cvičila, a spolu se svým bratrem a opatrovníkem se doteď skrývala mezi chudými obyvateli. Schovávání už ale pomalu končí a Lorelei se chystá zachránit skomírající zemi od Irinina zhoubného vlivu. Což samozřejmě nebude nic snadného. Princezna si musí na svou stranu naklonit města a vesnice, zbavit Irinu spojenců, chránit bratra a to vše samozřejmě potají, aby se současná královna nedozvěděla, že je Lorelei stále naživu a připravená vzít si, co jí právem náleží.

Mezitím v sousední zemi Eldr dojde k národní tragédii. Král, královna i nejstarší princ padnou v boji s obry a mladý princ Kol se z ničeho nic stává králem. Jeho lid ale válku s obry silně prohrává a Kol musí urychleně vymyslet plán, jak své poddané zachránit. Vzhledem k tomu, že jeho otec v minulosti vyzkoušel už v podstatě všechno, Kol se rozhodne pro riskantní plán. Požádá královnu Havraní říše Irinu, aby pomocí svých kouzel zbavila jeho zemi obrů, a on pro ni na oplátku udělá, cokoliv bude chtít. Jenže co když bude onou žádostí vražda princezny Lorelei? Obětuje Kol život mladé nevinné dívky za bezpečí své země, nebo nechá všechny její obyvatele zemřít?

Stínová královna je retellingem (neboli převyprávěním) pohádky o Sněhurce, takže se v ní hned na první pohled dají najít společné rysy. Zlá královna s magickým zrcadlem uzurpuje království, za právoplatnou dědičkou trůnu vyšle lovce a má velkou oblibu ve sbírání lidských srdcí. Ovšem jak už je u retellingů zvykem, Stínová královna má pochopitelně i spoustu nových a originálních prvků a zápletek a samozřejmě i mnohem temnější formu vyprávění.

Musím se přiznat, že já osobně jsem trochu bojovala se začátkem. První polovina knihy mi přišla bez nápadu a vlastně se tam nedělo nic zajímavého, co by mě nutilo číst dál. Ve čtení jsem pokračovala spíš jen ze zvědavosti, jestli se něco změní. A naštěstí změnilo. Druhá polovina už mě chytla, protože se děj pořádně rozběhl a začalo to stát za to. Kupodivu jsem si nejvíc užívala romantické chvíle Lorelei s Kolem, které byly napsané opravdu čtivě a šikovně, až jsem téměř zapomněla, že si na romance normálně moc nepotrpím.

Kniha je napínavá, akční, romantická a zkrátka všechno, co byste od Sněhurky čekali. Jen jsem měla problém s autorčiným stylem psaní. C. J. Redwine totiž píše poněkud nezáživně. Akce sice střídá akci, ale všechno je to napsané takovým jednoduchým způsobem bez jakýchkoliv detailů, že mi okamžiky přišlo, jako kdybych místo útěku před vražednými monstry četla o cestě na nákup. Ale i přes to jsem si čtení nějakým zázračným způsobem užívala. Jakmile jsem se do knihy začetla, tak jsem ji i přes tu jednoduchost nedokázala odložit. Právě kvůli tomu jsem se rozhodla hodnotit čtyřmi hvězdičkami, protože jinak by byly pouze tři. Knihu řadím do mírného nadprůměru, ale jsem si celkem jistá, že znovu už ji číst nebudu.

Úryvek:
„Koně vypadají dobře živení,“ poznamenala Lorelei při pohledu na louku a potom stočila zrak k vesnici. „Jestlipak Waldina krmí své poddaní stejně dobře jako dobytek?“
„Nechápu, kde berou seno pro koně, když zdejší půda je stejně vyprahlá jako na východě země.“
„Věrnost Irině má určitě své výhody.“ Lorelei si prohlížela sídlo a hodnotila stupeň zabezpečení i slabá místa. Gabril má pravdu. Nemůže jednoduše přijít ke dveřím a zaklepat. I kdyby se jí tímhle způsobem podařilo dostat dovnitř, služebnictvo, které by jí otevřelo, by oznámilo její příchod vévodkyni, a ta by měla dost času na přípravu.
Lorelei potřebuje využít okamžiku překvapení.
A zrovna objevila, kudy vnikne do rezidence.
„Počkej mezi stromy, ať tě nikdo nezahlédne. Vrátím se, jak nejdřív to půjde, ale nepanikař, kdybych se trochu zdržela.“
„Jak se chceš dostat dovnitř?“ zeptal se Gabril tónem, který ve skutečnosti říkal: „Máš nějakou únikovou cestu?“


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Martinus.
Knihu si můžete zakoupit v jejich e-shopu.

http://www.martinus.cz/


Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



8 komentářů:

  1. Jsem kousek za půlkou a s Tvojí recenzí zatím souhlasím :). Taky mi skoro celou dobu knihy přišlo, že příběh nemá šťávu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, autorka píše opravdu nezáživně, ale nakonec mě to stejně začalo bavit, tak snad se to u tebe taky zlomí :)

      Vymazat
  2. Hezká recenze, knihu mám na svém tbr seznamu, tak jsem zvědavá, jak na mě zapůsobí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U českých recenzentů má zatím docela úspěch, takže ji určitě zkus :)

      Vymazat
  3. Povedená recenze! :)
    Z knihy jsem byla nadšená více, ale i tak jsem ráda, že si tě aspoň druhá polovina získala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, ale tak ty jsi nadšená skoro ze všeho :D Každopádně se mi kniha nakonec vážně líbila, i když znovu už ji asi fakt číst nebudu.

      Vymazat
  4. Kniha mě vážně láká, protože re-tellingy čtu hrozně ráda, tak snad už se k ní konečně dostanu :D

    OdpovědětVymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)