17. června 2016

Název: Neslyšno
Žánr: Fantasy, Young adult
Počet stran: 248
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Domino

Anotace: Ve světě bez zvuku slyší jedna dívka, jak ji cosi volá… Dívka jménem Fej žije v horské vesnici, kterou sesuvy kamení zcela odřízly od světa. Přežití vesničanů zajišťuje jediné lano, po němž jim přes zrádné skalní stěny posílají jídlo lidé z údolního království. Naprostá závislost není však to jediné, co Fejinu vesnici sužuje: kam až paměť sahá, zdejší lidé neslyší. Jako by takovéto prokletí nestačilo, začínají nyní ztrácet i zrak. Také zásilky jídla přicházející lanovkou se začínají tenčit... Nadcházejí časy zkázy; obyvatelům horské vsi hrozí tichá temnota a smrt hladem.Pak ale jedné noci probudí Fej drásavý hluk. Vedena zvuky, něčím do té doby naprosto neznámým, se Fej vydává na velkolepou výpravu – sestupuje po nebezpečně strmé hoře do tajemného království Pej-kuo, kde nalezne neuvěřitelnou pravdu o své vesnici i lásku, která ji navždy změní život.

Recenze napsána pro ČBDB, kde si ji taky můžete přečíst. 

Úryvek:
Rozhlíží se, aby se naposledy ujistila, že jsme sami, a sundává si kápi a já jsem překvapená, protože je nejen zhruba v našem věku, ale také výjimečně krásná. Otevírá dveře a napůl vejde dovnitř, pak se ale zarazí, když si všímá, že nejdeme za ní. V pořádku, říká. Nikdo vám tam neublíží. 
Kdo jste? ptám se. 
A kam nás to vedete? ptá se Li Wej. 
Jmenuji se Siou Mej, odpovídá dívka. Pracuji tady v tomhle hostinci. Jsem jeho… Slovo, které znakuje jako poslední, neznám. Když vidí, jak jsme mimo a zmatení, trochu se rozveselí. Musíte mít trochu jiný jazyk. Pojďte, najdeme něco na psaní. Neznakujte, dokud nebudeme v bezpečí. 
Vyměňujeme si s Li Wejem nejistý pohled. Zcela upřímně nevím, jestli můžu komukoliv v tomhle divném městě věřit, ale Siou Mej námi aspoň otevřeně nepohrdá jako ti prodejci na tržišti. Má ve tváři jakousi otevřenost, cosi odzbrojujícího, a skutečnost, že do určité míry umí náš znakový jazyk, mi dává jakýs takýs pocit řádu v jinak naprosto chaotické situaci. Ještě okamžik váháme, ale pak jdeme za ní.



Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



2 komentáře:

  1. Parádní recenze :) Mám podobný názor :) Ale už se těším na další knihu této autorky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já taky. Neslyšno bylo rozhodně zatím to nejslabší, co jsem od ní četla, ale stejně ji pořád miluju :D

      Vymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)