2. května 2015

Název: Alias - Vražedný virus
Žánr: Krimi, detektivky
Počet stran: 196
Rok vydání: 2006
Nakladatelství: Jota

Anotace: Na černém trhu se objevila mutace smrtícího viru Marburg a prodejce se rozhodl předvést své zboží tím, že infikoval jednu africkou vesnici. APO má jediné nadějné vodítko: vědce jménem Magrite, jehož úspěchy při léčbě obětí nakažených Marburgem byly zřejmě příčinou jeho nenadálého zmizení. Agentka Sydney Bristowová a její otec Jack se opět ocitnou v terénu a dostanou se na stopu jeho únosci, ale odhalení místa, kde se Magrite nachází, je pouze prvním článkem řetězu překážek, které musejí překonat. Magrite skrývá tajemství, které přiměje Sydney ke konfrontaci s vlastní minulostí, a to právě v okamžiku, kdy se APO snaží zarazit distribuci této nové děsivé zbraně.
Původní román vycházející z úspěšného televizního seriálu

Recenze:
Abych byla upřímná, tak jsem od téhle knížky nic moc nečekala a neměla jsem o ní nějaká velká očekávání. Pořídila jsem si ji jenom proto, že zbožňuju seriál Alias a moc se mi po něm stýská. Je to už skoro deset let, co seriál skončil a mě už několikrát napadlo, jak by bylo super si všechny ty postavy znovu připomenout třeba ve formě filmu, který by nám ukázal, co se se všemi za ty roky stalo. Je mi ale jasné, že se toho nedočkám, tak jsem s radostí sáhla alespoň po knize, i když ji nenapsali scénáristi, ale spisovatelka, která neměla se seriálem nic společného. 

Bohužel je to na příběhu poznat, protože se všechny postavy chovaly úplně jinak, než jak by se zachovali v seriálu. Nebo takový dojem vyvolávaly přinejmenším ve mně. Taky mi přišlo dost zvláštní, že je kniha zasazená do čtvrté série seriálu. Tak trochu jsem doufala, že to bude něco, co bude navazovat na poslední pátou sérii, abych se dočkala druhého ukončení. To se bohužel nestalo, ale i tak jsem si knihu přečetla ráda. Přeci jenom mi Sydney, Vaughn a všichni ostatní neskutečně chyběli. Navíc se autorce přeci jenom podařilo perfektně vystihnout jednu postavu a to byl technický mág Marshall, který byl v knize stejně ukecaným bláznem jako v seriálu a já si ho zamilovala i v tomto podání.

zdroj
Celý příběh je nabitý akcí, což mám ráda, a nechybí tam ani překvapivé zvraty, i když jsem si v průběhu děje celý ten zádrhel poskládala dohromady dřív, než byl čtenářům odhalen, ale to mi zase tolik nevadí, protože jsem si čtení i tak užila. 

Trochu mě ale mrzelo rozdělení úkolů, které agenti dostali. Úplně nejvíc jsem se totiž těšila na nové scény Sydney a Vaughna, protože v seriálu dostávali v podstatě všechny úkoly společně, ale tady se tak nestalo. Sydney byla vyslána splnit úkol se svým otcem Jackem a Vaughn s Dixonem, takže moji oblíbení milenci měli vlastně jen společnou scénu na začátku a na konci knihy. To mě opravdu naštvalo. Ale zase na druhou stranu, alespoň jsem měla šanci trochu víc poznat Jacka, který byl v seriálu většinu času až příliš tajemný.

Na celé knize ovšem vidím jeden veliký problém. Ten, kdo neviděl seriál (hlavně jeho čtvrtou řadu), bude naprosto ztracený, protože spisovatelka při psaní počítala se čtenářovými znalostmi děje, takže tam odkazuje na spoustu seriálových událostí a dokonce i na kódové operace, které ale vůbec nevysvětluje. Takže pro neznalce seriálu tahle kniha opravdu není. Já jsem samozřejmě neměla problém, protože seriál znám a věděla jsem, o co jde, ale štve mě to kvůli tomu, že kniha nemá šanci získat čtenáře i mimo lidi, kteří sledovali seriál.  

Obávám se, že tohle autorka poněkud pokazila. V Americe to asi zase takový velký problém nebyl, protože tam byl seriál dost oblíbený, ale v České republice není moc lidí, kteří seriál viděli, takže se ani nedivím, že se tu kniha neprodává.

Úryvek: 
Nebyl schopen bezprostředně s jistotou určit směr, odkud palba přišla, ale Sydney už byla očividně o krok před ním. Zazněly další dva výstřely a muž sletěl ze střechy severovýchodní věže na štěrkový chodník, který lemoval obvod domu jako vodní příkop.
Sydney se připojila ke svému otci za postranními dvířky na straně řidiče. Z hloubi domu zaznívaly vystrašené výkřiky a nářek. Přední dvěře zůstaly otevřené, ale nepůsobily ani v nejmenším vstřícně.
Jejich pohledy se setkaly. Jack lehce pokývl hlavou a Sydney se rozběhla k předním dveřím. Chvíli počkal, aby ji kryl, ale když ze žádného směru nepřišla další palba, brzy už jí byl v patách a společně pronikli do domu.






Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



2 komentáře:

  1. Já jsem o knize a dokonce ani o seriálu nikdy neslyšela. Možná to bude i proto, že moc nejsem na takovéto žánry. Celkem mě ale zaskočilo, že autorka napsala knihu, kterou když si chci přečíst, musím se nejdřív podívat na seriál. To mi nepřijde jako nejlepší nápad, protože se tak určitě připravila o řadu čtenářů.
    Nicméně moc pěkná recenze a třeba se filmu někdy dočkáš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neslyšela? Nedivím se, on seriál není v ČR moc známý, což mě fakt mrzí, protože je skvělý. Proto byl Alias můj první seriálový tip, který jsem tu zveřejnila :) Jo, taky mě překvapilo, že autorka v knize žádné události nevysvětlovala, protože počítala s tím, že čtenáři viděli seriál. Ale jak už jsem psala v recenzi, v Americe byl seriál hodně populární, takže tam s nedostatkem čtenářů asi neměla problém.
      Díky, ale filmu se nedočkám :D To určitě ne.

      Vymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)