5. srpna 2015

Název: Nepoučitelná
Autor: Leah Raeder
Žánr: Román
Počet stran: 312
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Beta

Anotace: Osmnáctiletá Maise pochází z neúplné a nefunkční rodiny a musí řešit spoustu problémů. Není tedy divu, že si připadá vyzrálejší než její vrstevníci a táhne ji to do světa dospělých. Do jednoho ze starších mužů, v jejichž náruči hledá o prázdninách rozptýlení, se nečekaně zamiluje a ocitá se na bláznivé horské dráze touhy a nebezpečí. Evan je totiž její učitel na střední… Láká je oba jen zakázané ovoce, nebo se mezi nimi rodí opravdová láska? A dá se to vůbec poznat, když se řítíte do neznáma volným pádem?




Recenze:
Nejprve se chci omluvit, že mi trvalo napsání recenze k této knize tak dlouho. Přečetla jsem ji už před několika dny během osmačtyřiceti hodin, což značí, že se mi hodně líbila, ale kvůli tomu příšernému vedru teď nemám na nic sílu a moje hlava při psaní docela stagnuje. Nakonec se mi recenzi ale podařilo napsat a tady je…

Když jsem spatřila Nepoučitelnou v edičním plánu nakladatelství Beta, hned mě zaujala svou obálkou, která se mi opravdu hodně líbí. Po přečtení anotace jsem trochu zaváhala, protože to přeci jenom není zrovna můj nejoblíbenější žánr, ale nakonec jsem sama sebe přesvědčila, že ji vyzkouším. Čas od času si přečtu něco romantického, i když romance nemám ráda, a Nepoučitelná není vyloženě slaďárna. Ústředním motivem je sice zakázaná láska mezi učitelem a jeho studentkou, ale já bych knihu zařadila spíš ke drama, než k romancím.
zdroj

Hlavní hrdinka Maise je osmnáctiletá studentka, která po prázdninách nastupuje do maturitního ročníku. Pochází z rozvrácené rodiny – otce nemá, matka je závislá na drogách a ona sama má spoustu komplexů. Například ji přitahují pouze muži, kteří jsou tak o polovinu starší než ona, aplikuje pouze sex na jednu noc a pak mizí do noci jako přízrak, aby své milence opustila dřív, než oni stihnou opustit ji (jako to udělal její otec).

Jedné noci se ale všechno změní. Potká Evana, milého sympatického muže po třicítce, kterého ihned zatáhne do své postele. Po svém útěku se ovšem necítí dobře, což je pro ni novinka. Nedokáže na Evana přestat myslet, i když ví, že už ho nikdy neuvidí. To se ale samozřejmě plete. Hned první týden školy totiž zjistí, že je to její nový učitel. Oba jsou z toho v šoku, ani jeden netuší, jak se k sobě chovat a hlavně, jak to ututlat. Nejjednodušší by bylo dělat, že se to nikdy nestalo, a prostě se mimo třídu ignorovat, jenomže to by se nesměli navzájem tolik přitahovat. Takže trable můžou začít…

Čtení jsem si opravdu užívala a knížka mě hodně bavila. Samozřejmě se nejedná o žádné geniální dílo, ve kterém je tolik zvratů, až si z toho sednete na zadek, protože spousta z těch zvratů se dá snadno odhadnout, pokud jste viděli nějaký dramatický seriál nebo čtete knihy s touto tématikou. Některé ale přeci jenom neodhadnete, takže jsem při čtení občas zůstala sedět s pusou dokořán. Byl to pro ně naprosto perfektní příběh, u kterého jsem se smála, šklebila, přemýšlela, jak to všechno autorka vymyslela dál, skoro brečela a zároveň si i skvěle odpočinula.

Kdo má tento žánr rád, tak se mu kniha určitě zalíbí a měl by se do ní hned pustit. Ten, kdo se takovýmto příběhům spíš vyhýbá, věřte někomu, kdo je na tom stejně – protože já si Nepoučitelnou zamilovala i přesto, že to není úplně moje obvyklá káva.

Úryvek:
„Jak to bude ve čtvrtek?“ zeptala jsem se.
„Nevím. Doufal jsem, že přijdu na to, jak zastavit čas.“
Mávla jsem hranolkem. „Budu diskrétní. Nikdo se to nedozví. Nechci ti ohrozit zaměstnání.“
Zahleděl se na mě. „Nejde jenom o mě. Vlastně jde mnohem víc o tebe než o mě.“
„Co tím myslíš?“
„Že nechci riskovat tvou budoucnost, tvoje štěstí nebo tvoje dušení zdraví.“
„Díky bohu mám z těchhle věcí jenom jednu.“
„Mluvím vážně,“ zamračil se. „Kterou z nich máš?“
„Štěstí,“ naklonila jsem se k němu a políbila ho. Vanilka se solí.
Dlouze si mě prohlížel, než se odtáhl. Teprve později mi došlo, že doufal, že odpovím budoucnost. Tak poznáte, že vás má někdo rád. Když chce, abyste byli šťastní i v té fázi života, kdy vás neuvidí. Jenže tehdy jsem byla až příliš fixovaná na současnost a na její hmatatelnou rozkoš.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Beta. Moc si toho vážím!
Knihu si můžete zakoupit v jejich e-shopu.


Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



6 komentářů:

  1. Asi by tahle kniha nebyla zrovna můj žánr, ale obálka je vážně pěkná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj žánr to taky není, ale líbila se mi moc! :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Kniha mě zaujala už když vyšla v angličtině, takže se moc těším, až se do ní taky pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Určitě se do ní pusť. Je to sice drama, takže hlavní hrdinové naráží na samé problémy, ale telenovelu mi to naštěstí ještě nepřipomínalo, takže spokojenost :D

      Vymazat
  3. Přesvědčila jsi mě, knížku si musím přečíst! Věřím, že se mi bude taky líbit. Díky za recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda! :) Teď jen budu doufat, že se ti bude knížka líbit, abys mě pak nechtěla něčím praštit po hlavě :D

      Vymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)