2. března 2017

čtvrtek, března 02, 2017
10 komentářů štítky , , , , ,
Název: Siréna
Autor: Kiera Cass
Žánr: Fantasy, Young adult
Počet stran: 304
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: CooBoo

Anotace: Oceán zachránil Kahlen před smrtí. Je to už dávno, co ji nenechal utonout, a od té doby mu slouží jako siréna. Svým zpěvem láká bezpočet neznámých do hlubin moře, aby tak splatila dluh. Může se pohybovat také na zemi mezi lidmi, ale protože by i jediným slovem mohla způsobit smrt, musí držet jazyk za zuby. Dívá se, jak žijí obyčejní lidé a těší se, až bude taky smět hlasitě mluvit, smát se a svobodně žít. Je smířená se samotou až do konce služby… ale pak se seznámí s Akinlim. Je to kluk, který má všechno, o čem kdy snila. Vypadá dobře, je srdečný, vtipný a bezprostřední, zajímá ho nejenom její krása. Všemožně se s ní snaží komunikovat, úžasně si rozumějí a vztah mezi nimi rychle přeroste kamarádství. Ať chtějí nebo ne, jsou spojeni poutem lásky… A Kahlen chce. Jsou tu však pravidla daná Oceánem a zamilovat se do člověka? To by jistě žádná siréna neměla. Bude muset Akinliho opustit. Žádný člověk nesmí v životě poznat mořský svět sirén. Jenomže poprvé po létech poslušnosti je Kahlen rozhodnutá následovat hlas srdce.


Recenze napsána pro ČBDB, kde si ji taky můžete přečíst.


Úryvek:
Pomaloučku, jako bych se bála, že něco rozbiju, jsem natáhla ruku k jeho dlani, chytla se jí a doufala, že si nevšimne, jak je studená.
„A ty jsi?“ pobízel mě k odpovědi.
Napadlo mě, že tím asi náš rozhovor skončí, i když jsem měla v úmyslu být co nejvstřícnější, a vzdychla jsem. Ukázala jsem mu svoje jméno ve znakové řeči a on vykulil oči.
„Páni! To jsi mi celou dobu odezírala ze rtů?“
Zavrtěla jsem hlavou.
„Ty slyšíš?“
Přikývla jsem.
„Ale mluvit nemůžeš… Aha, tak jo.“ Začal si plácat rukama na kapsy a já se zatím snažila přemoct děs, který se mi plížil po zádech. Neměly jsme mnoho pravidel, ale těch pár platilo absolutně. V přítomnosti jiných lidí musíš mlčet, až dokud nenastane čas pro zpěv. Jakmile ten čas přijde, bez váhání začni zpívat. V době, kdy se nezpívá, nedělej nic, co by mohlo odkrýt naše tajemství. Jednou z možností bylo procházet se ulicemi nebo sedět pod stromem. Ale tohle? Pokus o skutečný rozhovor? To mě zavádí na hrozně tenký led.
„Tady je to,“ oznámil a vytáhl pero. „Nemám papír, tak mi budeš muset psát na ruku.“



Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



10 komentářů:

  1. Teď v blízké době by mi měla Siréna přijít, tak si přečtu Tvojí recenzi až pak :D Nechci být moc ovlivněna :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu. :D Tak snad se ti bude líbit víc než mně.

      Vymazat
  2. Popravdě jsem se na knihu moc těšila, ale v poslední době nevím, jestli si ji mám pořídit nebo ne. Anotace zní velice zajímavě, ale nevím, jestli by mě tenhle příběh opravdu zaujal.
    Každopádně děkuji za recenzi akorát jsem po ní trochu rozpolcená a nevím zda si ji tedy pořídím nebo ne :D Tak tomu ještě nechám čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak myslíš. :D Je to opravdu pro mladší a je na tom vidět, že se jedná o prvotinu, protože to není kdovíjak promyšlené, ale své čtenáře si kniha určitě najde. :)

      Vymazat
  3. Hezká recenze. Po přečtení anotace mě kniha zaujala, ale už jen potom, co jsem si přečetla ukázku, mi přišel styl psaní takový začátečnický. Což se mi potvrdilo přečtením si tvé recenze a o tuto knihu nemám zájem. Ale souhlasím s tebou, že téma sirén je docela neobvyklé a zajímavé :)

    http://katiehoral.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, přesně tak. Prvotina je v knize opravdu hodně cítit, což je škoda, protože téma sirén je opravdu super. :)

      Vymazat
  4. Přinám se be mučení, že mi tyto knihy nepřirostly k srdci a zatím jsem četla, že je to takový průměr až podprůměr, takže toho nelituji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně to není nic extra, spíš jen nenáročná oddechovka. :)

      Vymazat
  5. Moc pěkná recenze :) Kniha mě láká hodně, ale asi od ní raději nebudu očekávat mnoho :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mnoho určitě neočekávej, ale rozhodně je možné, že se ti bude líbit. Mně se líbila taky, jen ne tolik, jak jsem čekala. :)

      Vymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)