22. srpna 2015

Název: Selekce
Autor: Kiera Cass
Žánr: Dystopie, Young adult
Díl: Selekce #1
Počet stran: 288
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: CooBoo

Anotace: Pro třicet pět dívek je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona.
Ale pro Americu Singerovou je Selekce noční můrou. Znamená to pro ni otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunku.
Pak America potká prince Maxona. Postupně začne zpochybňovat všechny plány, které si předsevzala – a uvědomí si, že život, o kterém vždycky snila, si už nemůže v porovnání s budoucností představit.


Recenze:
Vítejte i Illey, poměrně mladé zemi na území tehdejších Spojených států amerických, která si po útrpných bojích konečně vydobyla samostatnost. Lidé v ní jsou rozděleni celkem do osmi kast, které jim hned od narození udělují způsob života. První jsou královská rodina, Druzí bohatí obchodníci, Pátí umělci, Šestí sloužící a mezi Osmé patří už jen bezdomovci a ti, co bojují o každičký další den. Čím nižší kasta, tím horší způsob života. Vztahy mezi kastami nejsou podporovány a v případě, že by se chtěli vzít dva lidé z různých poměrů, bude s tím spoustu práce a papírování. A pokaždé se žena musí podřídit manželově kastě a změnit svůj způsob života. Proto se opravdu velmi zřídka stává, aby dívka dostala od rodičů povolení ke svatbě s chlapcem z nižší kasty.

Zemi v takovémhle stavu vládne král Clarkson a královna Amberly, kteří spolu mají jediného syna, následníka trůnu Maxona. A právě kvůli němu se zrovna celá Illea nachází v pozdvižení. Královská rodina totiž vyhlásila Selekci – náhodný výběr pětatřiceti dívek ze všech kast, které se přestěhují do zámku a svedou bitvu o princovo srdce a korunku. Vítězka se stane Maxonovou manželkou a budoucí královnou.

zdroj
Hlavní hrdina America Singerová patří mezi Páté a je velmi nadějnou hudebnicí. Jako pravděpodobně jediná dívka v celé Illey se do Selekce přihlásit odmítá, i když by si to její rodina moc přála. Všechny dívky, které se dostanou až k princi, budou dostávat štědrý šek za každý týden, který se udrží v soutěži, čímž výrazně pomůžou rodinně z finanční krize. America je ovšem zamilovaná do Aspena, jednoho z Šestých, se kterým svou lásku tají, protože by je nikdo v jejich plánované svatbě a společném životě nepodpořil.

America ovšem nakonec podlehne všem nátlákům z okolí a do Selekce se přihlásí, protože si stejně myslí, že se z několika milionů přihlášených nemůže dostat mezi pětatřicet nejlepších zrovna ona. Jenže co by jeden nechtěl, America se tam přeci jenom dostane. V tu ránu je odtržena od rodiny a od všeho, co dosud znala, a musí se naučit chovat jako pravá dáma. A taky se setkat s Maxonem, který v ní bude stejně jako v ostatních hledat svou potenciální lásku.

Selekce svým příběhem o princi a princezně z lidu připomíná pohádku O Popelce a taky slibuje oddechové čtení, jenže to by se v knize nesměli objevovat rebelové, kteří s vládou Illey nesouhlasí a snaží se královskou rodinu zabít. Jejich útoky na palác jsou na denním pořádku, a kromě toho se uvnitř hradeb neustále intrikuje. Dívky v sobě navzájem vidí soupeřky a snaží se ty ostatní před princem jakkoliv očernit. Spousta z nich je schopná opravdu čehokoliv a přesně v takovém prostředí se musí America naučit chodit. Po princi ani po korunce netouží, ale finanční odměnu pro svou upracovanou rodinu získat chce, takže se i přes to všechno snaží v Selekci setrvat co nejdéle.

Postupem času samozřejmě zjistí, že Maxon není rozmazlený snob, jak si o něm zpočátku myslela, a začne se cítit zmatená. Každému nejspíš dojde, že v knize vznikne milostný trojúhelník, který se nejspíš potáhne celou sérií, což určitě začne být po čase ohrané a otravné, ale protože je Selekce teprve prvním dílem, nerozhodnost Americy mi nijak nevadila a dojem z knihy mi určitě nezkazila.

Kniha je nesmírně čtivá a člověk ji nedokáže dát z ruky, dokud nebude mít dočteno. A to mi můžete opravdu věřit, protože já jsem spíš na temnější fantasy příběhy a vyloženě dívčí čtení, jakým Selekce bezpochyby je (ale vím i o pár chlapcích, kteří ji četli), jsem nikdy neměla ráda. Selekce mě ovšem zlomila a získala si mě hned na prvních pár stránkách. Ihned se zařadila mezi má nejzamilovanější díla a už se nemůžu dočkat, až zjistím, jak příběh Americy, Maxona a Aspena bude pokračovat. Kromě toho všechny ty obálky, které mají knihy ze série Selekce, určitě stojí za to mít!

Úryvek:
„Zabilo by tě, kdybys tu přihlášku vyplnila?“ vyštěkla, když už se nedokázala udržet. „Selekce by pro tebe mohla být skvělá příležitost. Pro nás všechny."
Nahlas jsem si povzdychla. Kdybych formulář vyplnila, dobrovolně bych se přiblížila smrti. Nebylo žádným tajemstvím, že na palác často a nemilosrdně útočili rebelové – podzemní kolonie, které nesnášeli Illeu, naši rozlehnou srovnatelně mladou zemi. V Karolíně jsme jejich řádění už zažili. Spálili na troud jeden z domů soudců a zničila auta několika Druhým. Jednou dokonce přepadli vězení, ale tehdy jsem se nemohla zbavit pocitu, že udělali správně, protože vysvobodili jen jakousi těhotnou náctiletou dívku a jednoho Sedmého, otce devíti dětí.
Možné nebezpečí ale nebylo to jediné, co mě od účasti v Selekci odrazovalo. Přišlo mi, že by mi snad puklo srdce, kdybych ji vzala jen v úvahu. S úsměvem jsem pomyslela na všechny důvody, pro které jsem chtěla zůstat přesně tam, kde jsem byla.
„Poslední roky byly pro tvého otce strašně těžké,“ poznamenala máma. „Měla bys myslet na něj, pokud je v tobě aspoň špetka soucitu.“



Recenze napsána pro internetové knihkupectví Kvalitní knihy, jimž moc děkuju za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 


Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



6 komentářů:

  1. Krásná recenze :)
    Knihu jsem už také četla a byla dokonalá.Mám úplně stejné pocity jako ty :)
    Už se moc těším na Elitu a na První,ale myslím,že je všem jasné jak to dopadne.Už podle těch názvů :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jasně, o konci mám jasnou představu a jsem s ním opravdu spokojená :D Taky se na další díly těším, i když jsem slyšela, že je v nich America už pěkně otravná.

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :D Já ze Selekce byla nadšená, Elita mě trošku zklamala, ale stejně jsem na První zvědavá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) No jo, slyšela jsem, že jsou další díly slabší, ale to nevadí! Těším se stejně :)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, Selekce byla prostě skvělá :-) S Elitou už to bylo mnohem horší, ale i přesto se to pořád dobře četlo. Snad třetí díl mi vynahradí ten druhý :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Vím, slyšela jsem, že další díly jsou už horší, ale snad to zvládnu :D

      Vymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)