24. června 2015

Název: Fangirl
Žánr: Dívčí román
Počet stran: 456
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Yoli

Anotace: Ačkoli jsou až na fyzickou podobu každá úplně jiná, Cath odjakživa sdílela se svým dvojčetem Wren všechno: oblečení, trápení s rodiči i vášeň pro knížky o mladém kouzelníkovi Simonu Snowovi. Jenomže teď obě nastupují na vysokou školu a Wren poprvé nechala Cath na holičkách – nechce s ní bydlet na koleji. Potíž je v tom, že Cath na rozdíl od sestry není právě společensky zdatná. Jejím přirozeným prostředím je internet, kde se nemusí nikomu dívat z očí do očí a kde tisíce fanoušků nadšeně čtou její povídky ze světa Simona Snowa. A to je svět na hony vzdálený bludišti školních budov, v němž číhají nástrahy v podobě všech možných fobií, děsivých spolubydlících s neodbytnými kamarády a profesorek tvůrčího psaní, které o fanfikcích nechtějí ani slyšet. Co ale Cath zbývá, než zachovat klid a nedat se?

Recenze:
Když Fangirl vyšla a já ještě nevěděla, co si o ní myslet, nijak zvlášť mě nelákala. Vlastně jsem byla přesvědčená, že ji vynechám a budu se věnovat jiným knihám. Jenomže to by se nesměly začít objevovat ty vychvalující recenze, které mě na ni tak nalákaly, až jsem nakonec neodolala a začala po ní nesmírně toužit. Takže co na ni nakonec říkám?

Jsem absolutně nadšená! Kniha mě opravdu chytla od první stránky a vyloženě jsem si užívala příběh bez jakýchkoliv prvků fantasy (fantasy je stále můj nejoblíbenější žánr, ale občas si od něj taky potřebuju odpočinout). Tento příběh je zkrátka ze života obyčejné introvertky, která ráda čte, píše fanfiction a neumí se orientovat ve společnosti. Přísahám, že jsem si při čtení mnohokrát myslela, že se autorka při psaní Cath inspirovala mnou, protože jsem hlavní hrdince v mnohém opravdu podobná.

zdroj
Ale zase na druhou stranu to se mnou není tak strašné. Když Cath radši hladověla, než aby se zeptala někoho cizího na to, kde je jídelna, říkala jsem si, že to už je snad trošku přehnané, protože já bych se tedy normálně zeptala. Ale byla to holt Cathina povaha a když se tak rozhlédnu po knížkách v mé knihovně, tak je to snad jediná hlavní hrdinka, která se od ostatních tolik liší. Protože buďme upřímní, většina z nich je vždycky společenská, přátelská a neporazitelná. Cath není nic z toho a právě proto mi byla nesmírně sympatická.

Další postavy byly taky skvěle napsané. O Cathině dvojčeti Wren jsem sice strašně dlouho nevěděla, co si myslet, protože chvílemi byla skvělá kámoška, chvílemi sobecká mrcha, ale řekla bych, že jsem ji na konci knížky dokázala pochopit a všechno jí spolu s Cath odpustit. Další důležitou postavou byla Cathina spolubydlící Reagan, kterou jsem opravdu zbožňovala. Když v knize práskla dveřmi, jak to u ní bylo zvykem, vždycky jsem se začala spokojeně usmívat, protože tahle drsňačka si mě vážně získala.

Co se týče mužů – otec dvojčat byl výborný! Sice s psychickými problémy, ale jinak naprosto perfektní, že bych takového tátu brala všema deseti. Nick, Cathin spolužák z tvůrčího psaní, se mi ze začátku docela líbil, ale velmi brzy mě začal štvát (kdo četl, pochopí). No a pak je tu samozřejmě Levi – nejdůležitější hrdina knížky. Zmůžu se jen na jediné: A kde je jako můj Levi, když jsem si s Cath tolik podobná? :D

Co jsem tak četla ostatní recenze, tak si spousta lidí stěžovala na to, že byly do knihy přidány úryvky z Cathiných příběhů, které napsala, a také z fiktivních knih, podle kterých Cath psala. Já jsem nejspíš velikou výjimkou, protože mně se tam ty úryvky líbily a brala jsem je jako druhý vedlejší příběh. Simona a Baze jsem si zamilovala, jako kdyby byly skutečnými účastníky Fangirl a pokaždé jsem se na nějaký ten úryvek na konci kapitoly těšila.

Knihu jsem si opravdu zamilovala a dokonce ji řadím i ke svým nejoblíbenějším knížkám vůbec. Určitě jsem ji nečetla naposledy a už teď se na svůj re-reading neskutečně těším!

Úryvek: 
„Stojíte ve frontě?“ zeptala se Cath nějaká paní. 
„Ne, jen běžte.“ Ale pak se Cath rozhodla, že si frontu taky vystojí. Nepřišla sem koneckonců proto, aby pozorovala Leviho v jeho přirozeném prostředí. Netušila, proč sem vlastně přišla.  
„Co si dáte?“ zeptal se kluk za pultem. 
„Od tebe nic,“ řekl Levi a odstrčil ho k dalšímu zákazníkovi. „Tuhle si beru já.“ Zazubil se na ni. „Cather.“ 
„Čau,“ pozdravila ho a protočila oči. Myslela, že si jí nevšiml. 
„To se podívejme. Jsi samej svetr. To máš svetry i na nohách?“ 
„To jsou oteplovací návleky.“ 
„Máš na sobě nejmíň čtyři druhy svetrů.“ 
„Tohle je šála.“ 
„Vypadáš, jako bys přežila svetrovej útok.“ 
„Je mi to jasný,“ řekla. 
„Přišlas mě jen pozdravit?“ 
„Ne,“ odvětila. Zamračil se. Ona znovu protočila oči. „Přišla jsem si dát kafe.“




Za poskytnutí recenzního výtisku hluboce děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy.
Knihu si můžete zakoupit v jejich e-shopu. (Zrovna mají u knihy poštovné zdarma ;))
 


Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



14 komentářů:

  1. Skvělá recenze :) já od knihy čekala něco víc, ale i přesto byla dobrá. S tvým popisem postav souhlasím :D Levi a Reagan byli skvělí :D A ty úryvky z knih a povídek mi moc nevadily jenom mi občas přišly až moc dlouhý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já toho od knihy moc nečekala, takže jsem z ní byla v konečném výsledku opravdu nadšená. A já bych zase ty úryvky občas brala i delší, mně se fakt líbily :) Díky.

      Vymazat
  2. Tuto knihu bych si ráda přečetla. Jsem zvědavá jak se mi bude líbit. :)
    http://readingwithlu.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji přečti, je to opravdu úžasná kniha :)

      Vymazat
  3. Mluvíš mi z duše, Fangirl je prostě skvělá :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Fangirl jsem zatím nečetla, ale rozhodně jsi mě na ni ještě více nalákala..:) Jen asi nejdříve přečtu konečně Eleanor a Park, které mám v knihovniččce od doby, co vyšla :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je paráda, že jsem tě nalákala, je to vážně vynikající kniha. Eleanor a Park jsem nečetla a nejspíš ani nebudu, protože jsem někde omylem přečetla spoiler, jak to končí, a na základě toho jsem se rozhodla, že to nebude kniha pro mě :D

      Vymazat
  5. Fangirl je výborná kniha, zrovna jí čtu a nemůžu si ji vynachválit, taky mám místy dojem, že jsem v lečem Cath podobná.. R. Rowell umí vážně skvěle psát, smekám!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně je. Fakt si tu knížku nemůžu vynachválit :)

      Vymazat
  6. Skvělá recenze :) Mě do teď knížka moc nelákala, ale těch pochvalných recenzí na ni je zkrátka moc, takže na ní asi něco bude :) A podle tvé recenze to nezní špatně :) Určitě si ji zkusím přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se pro ni právě taky rozhodla až po přečtení několika recenzí :) Určitě ji doporučuju!

      Vymazat
  7. O knize už taky delší dobu přemýšlím, protože všude na ni slyším jen samou chválu. Tak uvidíme... :D
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se hodně líbila, takže ji určitě vyzkoušej :)

      Vymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)