27. června 2015

Název: Dějepis I. v kostce
Žánr: Učebnice
Díl: 1.
Počet stran: 172
Rok vydání: 2008
Nakladatelství: Fragment

Anotace: Středoškoláci pozor! Přepracované a aktualizované vydání Dějepisu v kostce přehledně shrnuje veškeré učivo probírané na středních školách. 1. díl zpracovává období pravěku po středověk. Nejpopulárnější doplňková učebnice je nepostradatelnou pomůckou nejen k přípravě na maturitu, ale i během celého studia na střední škole.



Název: Dějepis II. v kostce
Žánr: Učebnice
Díl: 2.
Počet stran: 184
Rok vydání: 2008
Nakladatelství: Fragment

Anotace: Středoškoláci pozor! Přepracované a aktualizované vydání Dějepisu v kostce přehledně shrnuje veškeré učivo probírané na středních školách. 2. díl se zabývá novověkem a dějinami nové doby. Nejpopulárnější doplňková učebnice je nepostradatelnou pomůckou nejen k přípravě na maturitu, ale i během celého studia na střední škole.


Recenze:
Právě jsem ukončila třetí ročník na střední škole, takže je nejspíš všem jasné, že po prázdninách nastupuju do maturitního shonu. Z jakých předmětů budu maturovat, mám už dávno vymyšleno, a jedním z těch předmětů je právě dějepis. A protože učebnice dějepisu, které jsem si musela na začátku roku koupit do školy, jsou pěkně pitomé, že je ani náš dějepisář nepoužívá (za celé tři roky, co mě učí, jsme učebnici ani jednou neotevřeli :D), rozhodla jsem se sáhnout po nějakých jiných. A moje volba padla na dva díly Dějepisu v kostce.
 
S učebnicemi „v kostce“ mám už své zkušenosti, protože se z nich učíme v mluvnici a literatuře v českém jazyce a nadmíru mi vyhovují, takže jsem nad dějepisem nemusela ani váhat. Učitelé mi je taky doporučili. A rozhodně jsem neprohloupila. Je fakt, že zatím jsem si obě učebnice spíš jen prolistovala a něco málo přečetla, protože důkladnému učení se začnu věnovat až později, ale věřím, že se na mém názoru nic nezmění. Tyhle učebnice jsou opravdu skvělé.

K maturitě mi tyhle učebnice samozřejmě stačit nebudou, protože se jedná pouze o obecné informace (proto se to taky jmenuje Dějepis v kostce), ale jako ten nejdůležitější základ poslouží perfektně. Události tam jsou zaznamenané hezky chronologicky a přehledně. Je sice pravda, že na začátku se vám to možná bude zdát trochu chaotické, ale na formu výkladu si zvyknete velmi rychle. Já se zorientovala okamžitě, protože jak jsem se už zmínila, s tímto druhem učebnic již mám své zkušenosti.
 
Kromě obecného přehledu, který je v učebnicích vykreslen, se ještě téměř na všech stránkách dají najít nějaké bonusy. Naleznete tam spoustu tabulek s vysvětlivkami, ve kterých se většinou dozvíte něco o cizích slovech. Pak tam jsou ještě poznámky, které se do přehledu nevešly, ale autorka nás o ně nechtěla ochudit. Nejradši mám ale bezpochyby zajímavosti a pikantnosti, protože tam se většinou dozvím něco opravdu zajímavého, co jsem doteď vůbec netušila. Takže i když se jedná jen o základy, i tak v knihách najdu něco navíc, co mi nebylo ve škole řečeno.

No, a aby to nebyla nuda, tak nebudete pochopitelně ochuzeni ani o obrázky. Všechny jsou černobílé, ale to ani trochu nevadí, protože jsou opravdu skvělé. Nejčastěji se jedná o mapy, které ukazují putování nějakého národa, průběh války nebo prostě jenom velikost určitého území. Ale kromě map se samozřejmě dočkáte i obyčejných obrázků s ukázkou uměleckých slohů, vývoje člověka od pravěku po dnešek a jistě i portrétů důležitých osobností.

S těmito učebnicemi jsem opravdu hodně spokojená a už se i docela těším, až si s jejich pomocí začnu zpracovávat maturitní témata. Sice mě knihy dokázaly docela vyděsit, když jsem spatřila, kolik těch informací budu muset umět, ale to se nedá nic dělat. Pustila jsem se do boje, tak musím bojovat :)


Za poskytnutí recenzních výtisků děkuji nakladatelství Fragment. Moc si toho vážím!



Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



4 komentáře:

  1. Sice teď nastupuju teprve do prváku, ale chystám s těmito učebnicemi projekt tak se na ně moc těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle učebnice jsou opravdu super, nebo alespoň mně vyhovují :)

      Vymazat
  2. Přiznám se, že ze začátku jsem se trošku zarazila, protože jsem si nedovedla představit proč by se někdo začínal učit na maturu ještě před prázdninami (já jsem lajdák a hrdě se k tomu hlásím, tak si ze mě neber příklad :D) ale pak jsem se dočetla, že jsi je jenom trochu prolistovala, takže jsem se zase uklidnila :D.
    Každopádně učebnice vypadají dobře, nejspíš by mi taky něco takového vyhovovalo... kdybych se plánovala učit dějepis :D Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám v plánu si o prázdninách jen zpracovat nějaká témata, i když jak se znám, tak k tomu nedojde :D Taky jsem strašně líná. Učit se začnu opravdu až později, takže neměj strach :D

      Vymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)