24. března 2016

čtvrtek, března 24, 2016
14 komentářů štítky

V této rubrice se budu novat knihám, které byly zfilmovány nebo použity jako základ pro seriál. A bude se samozřejmě jednat o knihy, které jsem četla, a pochopitelně viděla i jejich zpracování. Rubrika nebude vycházet pravidělně, ale tak, jak se mi to bude hodit.
Dneska jsem se rozhodla podívat na zoubek příběhu Papírová města.

Kniha:

Název: Papírová města
Autor: John Green
Žánr: Young adult
Počet stran: 288
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: Yoli

Anotace: Po úspěchu románů Hvězdy nám nepřály a Hledání Aljašky vychází nyní v českém překladu další dílo veleúspěšného autora Johna Greena, který si i u nás bleskurychle získal početný fanklub. Hrdinou je Quentin Jacobsen, normální, tak trochu bojácný kluk, který má od dětství rád nespoutanou Margo. Ta mu pak jednoho dne nečekaně zaklepe na okno a vtáhne ho do podivuhodného dobrodružství. Když dívka další dny ve škole chybí, Quentin začne pátrat a brzy si uvědomí, že pro něj zanechala určité stopy. Znal vlastně Margo? A co jsou papírová města, s nimiž se nyní stále setkává? Oblíbený autor přináší brilantní příběh nabitý upřímnými emocemi, který nenechá čtenáře chladným.

Film:

Název: Papírová města
Režisér: Jake Schreier
Žánr: Drama, Mysteriózní, Romantický
Délka: 109 minut 
Rok: 2015 
Země: USA
Hrají: Nat Wolff, Cara Delevingne, Austin Abrams, Halston Sage, Cara Buono, Caitlin Carver, Jaz Sinclair, Justice Smith, Meg Crosbie, Ansel Elgort

Obsah: Hrdinou příběhu je Quentin Jacobsen (Nat Wolff), normální, trochu bojácný kluk, který má od dětství rád nespoutanou sousedku se jménem dlouhým jako její nohy: Margo Rothovou Spiegelmanovou (Cara Delevingne). Spíše než by byli kamarády, je ale Quentin pravidelným svědkem jejích neuvěřitelných dobrodružství a také jejím tajným ctitelem. A to až do jedné noci, kdy mu Margo nečekaně zaklepe na okno jeho pokoje a vytáhne jej na podivuhodnou trestnou výpravu namířenou proti jejímu bývalému příteli spojenou s vtipnou a několikanásobnou pomstou. Díky této noční výpravě se Quentinovi nejen splní sen o sblížení s tajnou láskou, ale prožije i dobrodružství, kterým se zatím spíše vyhýbal. Jenže druhý den ráno jejich společné dobrodružství skončí a nastane nový den. Margo ve škole chybí. I další dny. Quentin začne pátrat a brzy si uvědomí, že Margo miluje záhady a také, že pro něj zanechala určité stopy a zašifrované vzkazy. Jak moc ji vlastně zná? A co jsou to ta papírová města, o kterých Margo mluvila? A tak jej díky Margo čeká další dobrodružná výprava, na které jej tentokráte doprovází jeho nejlepší kamarádi. Ale už to není výprava za pomstou, ale cesta za záhadou jménem Margo Roth Spiegelmanová a možná také za velkou láskou. 


Můj názor:
Jako první jsem měla přečtenou knihu. A i když vím, že Papírová města považuje spousta lidí za nejslabší Greenovku, já to mám přesně opačně. Mně se líbila ze všech knih od Johna Greena nejvíc. Dost jsem se u ní nasmála a hlavně pro mě byla docela úleva, že tentokrát nemusel nikdo umřít, aby mohl autor sdělit, co chtěl. Nemám ráda, když v knihách umírají hlavní postavy, já mám ráda happy-endy. Takže z mého pohledu je knížka perfektní.
Co se týče filmu, na tom jsem byla před několika měsíci v kině. Spousta filmů natočených podle knih je pro mě v konečném výsledku zklamáním, ale v tomto případě ne. Samozřejmě změnili několik detailů, ale to je tak vždycky. Není možné, aby celou knihu nacpali do jednoho krátkého filmu, vždycky musí něco vynechat a udělat nepatrné změny. Film se povedl, v kině jsem se pořádně nasmála, ale jinak mám pocit, že tomu stejně něco chybí. Nejsem schopná přijít na to, co přesně, ale na tom zase tolik nezáleží. V konečném výsledku jsem byla s filmem spokojená, ale kniha je pro mě samozřejmě lepší.
Jinak ode mě mají tvůrci pochvalu za Caru v roli Margo. Margo jsem v knize nemohla vystát, byla to taková sobecká mrcha, takže jsem se děsila, jakou herečku mi tvůrci v její roli znechutí. Naštěstí vybrali Caru, která mi je dost nesympatická už nějakou tu dobu, takže mi k Margo perfektně sedla. (Tímhle se Caru nesnažím nějak urážet, protože osobně ji pochopitelně neznám, jen říkám svůj vlastní názor. Už od pohledu a ani svým vystupováním mi prostě není sympatická, ale nikomu neberu, pokud ji má rád.)


Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



14 komentářů:

  1. Také se mi líbilo oboje. Kniha mě bavila a film rozhodně zklamání nebyl. A Caru také nemusím.
    Beauty of pink / Soutěž

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že nejsem sama, na koho tak Cara působí :D A jinak je super, že se ti taky líbilo oboje :)

      Vymazat
  2. Já jsem se neudržela a koukla jsem se na film, u kterého jsem upravovala fotky... což už zní samo o sobě... U filmu jsem se prostě nudila. Knihu mám, ale moc se mi do ní po filmu nechce :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, taky si myslím, že by mě film nudil, kdybych se dívala prvně na něj. Proto to nedělám, vždycky se snažím přečíst si nejprve knihu. A Papírová města jsou fakt skvělá, takže knížku určitě moc neodkládej :)

      Vymazat
  3. Nečetla jsem, ani neviděla :D Já se pořád tomu Greenovi vyhýbám :D A obávám se, že to jen tak v brzké době nenapravím :D

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu mám doma, myslela jsem si, že mě bude bavit, ale bohužel ji taky řadím mezi jeho nejslabší díla :( Tohle je asi jediná kniha které lituji, že jsem si ji pořídila, i když to trochu vykompenzovala pěkná obálka, ale i tak, stejně i tak mě zklamal film, moc mě nebavil :/ Ale to je názor od názoru, jsou lidi kterým se dílo líbilo a já to nikomu neberu. Herečku jsem si ale zamilovala ^^ xD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se na Greenovi s většinou lidí neshodnu :D Díla, který u něj lidi žerou, mě nebaví, a ty, co považujou za slabý, jsem si zase hrozně moc užila :D

      Vymazat
  5. Já jsem viděla akorát film a ten mě moc nenadchl. Docela jsem se nudila... :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že zrovna u Papírových měst je třeba znát předem předlohu. Bez znalosti knihy bych se asi taky nudila.

      Vymazat
  6. Mě Papírová města vůbec nebavila v knižní podobě, ale film ve mně vyvolal slzy smíchu a zařadil se mezi mé nejoblíbenější... Vadilo by ti hodně, kdybych ti ukradla banner? Mně se hrozně líbí a už mám přichystaných pár článků na toto téma :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně bavily obě podoby, ale ohledně toho Greena se fakt spousta lidí neshodne :D A jasně, baner si klidně ukradni, pokud použiješ zdroj :D Taky jsem nemohla žádný vyhovující najít, tak jsem si ho udělala sama :)

      Vymazat
  7. Já se na Greena teprve chystám, zatím jsem se ke knihám nedokopala, protože mi chuť na něj naprosto zkazil film Hvězdy nám nepřály, který mě fakt vůbec neoslovil... Snad mu jednou tu šanci dám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo fakt? Tak to jsi první člověk, kterého slyším na ten film nepět chválu :D

      Vymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)