16. března 2015

Název: Saeculum
Autor: Ursula Poznanski 
Žánr: Thriller 
Počet stran: 478 
Rok vydání: 2014 
Nakladatelství: Fragment

Anotace: Strávit pět dní v hlubokém lese a zkusit žít jako ve středověku vypadalo jako výborný nápad. Bastian by si však tento zážitek v klidu odpustil. S účastí na výpravě souhlasil jen kvůli své lásce Sandře.
Parta dobrodruhů se vydává na cestu i přesto, že místo, kde chtějí tábořit, bylo kdysi prokleto. Staré povídačky o tom, že kdo do lesa vstoupí, nevrátí se už zpět, nikdo nebere vážně. Během první noci přijde prudká bouře a z tábora zmizí první člen výpravy. Zbydou jen podivné vzkazy vyryté do kůry stromu. Když se ho ostatní vydají hledat, začnou bloudit. Pak se ztratí další z nich…
Jak velkou udělali chybu, když nebrali varování vážně? Nechá je les odejít?

Recenze:
Miluju to! Na Saeculum jsem se těšila od té doby, co jsem si na tuhle knihu přečetla první recenzi, a měla jsem od ní velká očekávání. A když mám od něčeho velká očekávání, tak jsem většinou v konečném výsledku zklamaná, ale tady se to ani náhodou nestalo. Ze Saecula jsem nadšená, jak nejvíc to je možné. Vyloženě jsem dychtila po dalších stránkách a musela jsem se nutit, abych večer knihu odložila a šla spát, protože jsem musela ráno vstávat do školy. To mi ovšem nezabránilo, abych si Saeculum tahala všude s sebou a četla v každou volnou chvíli. Obávám se, že jsem z toho důvodu ve škole nebyla pro spolužáky moc dobrý společník, protože jsem zdařile ignorovala jakoukoliv jejich snahu o navázání konverzace a jen jsem četla.

Kniha mě nalákala hlavně tím, že slibovala strach. Já se u knížek téměř vůbec nebojím. U filmů to zvládám bez problému, tam jsem schopná lézt i samým strachem pod peřinu, ale zařídit, abych se klepala hrůzou, se mnoha knihám nepodařilo. Pouze výjimkám a s radostí můžu říct, že Saeculum patří mezi ně. Konečně se po dlouhé době objevil příběh, který mě skutečně donutil bát se, z čehož jsem měla nesmírnou radost, protože já se u příběhů bojím strašně ráda. 

Nebylo to nic strašného, že bych měla chuť knížku odhazovat nebo abych ječela, ale běhalo mi po zádech příjemné mrazení a jednou se mi dokonce trošku stáhnul hrudník a musela jsem začít poskakovat, abych se trochu uklidnila. Saeculum mě vážně naprosto pohltilo! 
 
Musím říct, že i když mě ve škole dějepis hodně baví a taky z něj budu maturovat, rozhodně nejsem do historie žádný nadšenec, který by utrácel veškeré svoje kapesné za středověké kostýmy a obrážel jarmarky. A už vůbec bych se nenechala uvrtat k pětidennímu výletu do takové díry, kde je nejbližší vesnice vzdálená desítky kilometrů a všude okolo je jen les. A pozor, tohle všechno bych musela absolvovat bez jakékoliv vymoženosti moderní doby včetně baterky, telefonu, nebo i dezinfekce. Ne, fakt by mě do toho nikdo nedostal. Zvlášť, když má být to místo, kde se hra koná, prokleto.  

zdroj
Opravdu si neumím představit, jak bych se zachovala, kdybych v té jejich skupině byla ve chvíli, kdy se všechno pokazilo a začalo to být opravdu děsivé. Já jsem sice odolná, co se strachu v knížkách týče, ale ve skutečnosti jsem strašný strašpytel, takže bych určitě byla tou největší hysterkou výpravy, až by mě měli chuť všichni zamordovat. 

Ursula měla všechny postavy skvěle propracované a na konci nenechala žádné nezodpovězené otázky, čímž si mě nenávratně získala. Celý příběh měla doopravdy detailně promyšlený a nic neopomenula. 

Na začátku mi přišly všechny postavy sympatické, proto jsem zůstala s pusou dokořán, když se postupem času vybarvily a úplně změnily. Když byly v ohrožení života, tak se opravdu nezdráhaly udělat cokoliv a já se zmohla jen na tiché nadávání. Kdybych měla tu možnost, s radostí bych vrazila Georgovi, Ralfovi, Sandře a hlavně Doře. Dora mě vytáčela tak moc, že jsem při čtení jejích pasáží skřípala zuby. Obdivuju Bastiana, že se udržel a nenakopnul ji. 

Na druhou stranu tam ale byly i postavy, které jsem si hodně oblíbila a milovala je až do úplného konce, jako například Bastian, Iris, Kamínek, Bradavičák a Paul. Ano, Paul! Neukamenujte mě, ale jeho jsem si zamilovala asi ze všech nejvíc.

Ursula mě touhle knihou opravdu okouzlila a jsem si jistá, že mě neminou ani její další počiny. Na tuhle autorku si dám velký pozor a přečtu si i její další díla. Opravdu mě dokázala perfektně vtáhnout do děje a nemůžu se dočkat, až to udělá znovu!  

Úryvek:
Cosi vytrhlo Bastiana ze spánku, proniklo do jeho vědomí a přinutilo ho vyskočit se srdcem rozbušeným úlekem. Výkřik. Dlouhý, mučivý, nelidský. Bastian seděl zpříma ve tmě a v prvním okamžiku nevěděl, kde je. Srdce mu bolestivě bušilo do hrudního koše. 
Kdo to křičel? Člověk? Zvíře? Znělo to, jako by někoho zaživa stahovali z kůže. 
Tma kolem byla neproniknutelná, hekticky začal šmátrat kolem sebe a nahmatal trávu a zem. Někde napravo od něj štěkal jako o život Roderick. 
Nejsou sami. Někdo tu je. 
Bastian třeštil oči do tmy, zoufale se snažil něco zahlédnout, ale svět kolem něj byl černý. Roztřeseně vydechl. 
Výkřik ztichl a byl slyšet jen potlačovaný vzlykot. Tlumené zvuky. Kroky? Nebyl si jistý. Zvuky náhle přehlušily hlasy ostatních – vyděšené, rozrušené, rozespalé. 
„Co to bylo?“ 
„Netuším. Ale znělo to příšerně.“ 
„Jako smrtelný výkřik.“ 
„Ach bože. Já chci aspoň trochu vidět. Chci odsud pryč.“
 






Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment. Moc si toho vážím! 



Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



6 komentářů:

  1. Saeculum je skvělá knížka, taky jsem ji zhltla jako nic během dvou dnů, protože to prostě nešlo nedočíst do konce a nevědět, jak to celé dopadne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je naprosto vynikající a opravdu mě nechtěla pustit :D

      Vymazat
  2. Krásná recenze :D Já už se nemůžu dočkat, až se do knihy pustím a to bude hned jak dočtu Kořist :D. Jsem ráda, že se ti kniha líbila i přes velká očekávání, protože moje očekávání také není zrovna malé :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) No já měla právě strach, jestli nebudu nakonec přes ta velká očekávání zklamaná, ale naštěstí se tak nestalo. Byla jsem nadšená, tak snad budeš i ty ;)

      Vymazat
  3. Ještě že nebydlíš blízko mě, ukamenovala bych Tě za toho Paula!Ach jo, to bylo od něj tak hnusný, že SPOILER!!! No, dobře, tak nic... Pěkná recenze jsem ráda, že ses nechala nalákat ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ještěže tak, kameny by se mi nelíbily :D Bylo to od něj hnusný, ale já jsem prostě naprosto chápala, proč to udělal, a i když jsem na něj byla chvíli naštvaná, nevydrželo mi to až do konce. Fakt jsem si ho oblíbila, takže jsem mu to byla schopná odpustit. A musíš uznat, že je opravdu inteligentní :D

      Vymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)