24. května 2016

úterý, května 24, 2016
22 komentářů štítky
zdroj
Tak hlásím, že mám maturitu úspěšně za sebou. Maturovala jsem ve středu 18. 5. a zvládla jsem ji, ale byly to nervy, to vám říkám. Naprosto celou noc před zkoušku jsem nezamhouřila oka. A né z důvodu, že bych se plánovala ještě učit, to ne, chtěla jsem se před maturitou pořádně vyspat, ale nervíčky pracovaly a já za celou dobu neusnula. A aby toho nebylo málo, asi ve čtyři ráno jsem začala zvracet. A byla jsem na tom tak špatně, že jsem si myslela, že budu muset maturitu odložit na září, protože mi bylo fakt příšerně a já se bála, abych tam pak nepoblila zkušební komisi. Nakonec jsem se ale sebrala a šla to zkusit a ještěže tak!


Komu se chce, může si pročíst průběh:
První jsem měla angličtinu, té jsem se nebála vůbec a dokonce jsem se na ni ani trochu neučila, protože jsem si říkala, že u všeho něco řeknu. Nakonec jsem si vytáhla i jedno z nejjednodušších témat, co jsem mohla. „Žádost o práci“ – takže jsem si tam mohla vymýšlet, co mě napadlo, nebyla jsem nucena dolovat z paměti nějaké informace o Spojených státech, Kanadě a podobně, takže maximální spokojenost.
Konečná známka z AJ: 1

zdroj
Následoval dějepis. Měla jsem asi tři otázky, které jsem uměla perfektně na jedničku, pak jich tam bylo několik, které jsem uměla tak na dvojku nebo trojku, následující skupinka otázek byla ta, kterou jsem ani za nic nechtěla, ale něco málo bych i tak řekla, a ano, pak jsem tam měla i asi dvě otázky, u kterých jsem se opravdu hodně bála, že bych neřekla vůbec nic. Naštěstí jsem si vytáhla něco z té lepší skupinky – konkrétně „Raný středověk v Evropě“. Rozhodně se nejednalo o moji vysněnou otázku, ale něco jsem věděla, takže jsem byla na potítku poměrně v klidu.
Konečná známka z dějepisu: 3

Po dějepisu jsem šla na předmět, kterého jsem se bála nejvíc. Základy společenských věd. Do tohohle předmětu jsme měli padesát otázek, které byly po dvou sdružené do pětadvaceti. A jedna polovina každé otázky se skládala z filozofie, což je opravdový hnus. Chtěla jsem si vytáhnout někoho z těch nejstarších filozofů, protože ti byli celkem snadní, zatímco u těch novějších jsem fakt plavala, protože ty jejich filozofické žvásty byly děsně složité. Ale většinou to bylo tak, že ty hezké filozofické otázky byly přiřazené k nějakým ošklivých z dalších věd (psychologie, politologie, právo…) a naopak, takže jsem v konečném výsledku fakt nevěděla, co si chci vytáhnout, a bála se všeho. Nakonec los padnul na „Iracionalismus“, ve kterém jsem rozhodně neválela, ale něco jsem přeci jenom věděla, takže v pohodě. Druhá polovina otázky se naštěstí skládala z „Tržní ekonomiky“, kterou jsem zase zvládla dobře.
Konečná známka ze ZSV: 3 (tady jsem byla trochu naštvaná, myslím, že jsem si zasloužila dvojku, ale tak dohadovat se s nikým nebudu, že :D)

zdroj
No, a jakmile jsem za sebou měla úspěšně i ZSV, uklidnila jsem se úplně, protože už mě čekala jen čeština, u které by řekl něco každý, pokud ty knížky opravdu četl (což já jsem samozřejmě četla :)) Jediné, u čeho jsem věděla, že budu tápat, byli autoři. Učení jsem nestíhala, takže jsem si řekla, že holt o autorech nebudu nic vědět. Ale světe div se, vytáhla jsem si „Hamleta“. No a o Shakespearovi umí říct něco každý, ne? Takže jsem zaválela!
Konečná známka z češtiny: 1

V konečném výsledku jsem tedy měla štěstí. V angličtině a češtině obrovské, tam jsem si opravdu vytáhla to, co jsem chtěla. V dějepisu a zsv to sice tak suprové nebylo, ale nestěžuju si, protože jsem si rozhodně mohla vytáhnout něco mnohem horšího, takže by se dalo říct, že jsem spokojená, i když jsem z dějepisu a zsv trojky nikdy neměla, takže mě na tom maturitním vysvědčení budou mrzet. Ale důležité je, že jsem prošla a zároveň si splnila i svůj další cíl - a to nedostat žádnou čtyřku. Takže lidi, mám to! Gympl je za mnou! :D

Každopádně... nadšení ze mě konečně opadlo, tak jsem se rozhodla opět naplno pustit do blogování. Leží mi tu na stole spousta recenzních restů, takže teď budu hodně číst a taky dohánět seriály, které jsem z důvodu učení úplně ignorovala. Jsem tedy zpátky a od zítra už očekávejte pravidelné články :)


Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



22 komentářů:

  1. Moc gratuluji k výsledkům a je super že jsi spokojená! :)) Teď už můžeš jen číst, číst a číst ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplná spokojenost to není, z trojek zrovna nadšená nejsem, ale hlavně, že to mám :D

      Vymazat
  2. Tak to moc gratuluji! :D Máš to za sebou :D Teď už tě čeká jenom zkouškové na vysoký a dlouho očekávané státnice :D
    Mimochodem přeji pěkné čtení a těším se na tvůj návrat :D

    OdpovědětVymazat
  3. Velká gratulace k parádním výsledkům! Na známky se stejně nikdo neptá, takže si pořádně užij nejdelší prázdniny tvého života :)
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že známky nikdo neřěší, ale i tak mě ty trojky mrzí, nejsem na ně zvyklá, ale těch otázek holt bylo strašně moc a moje mozková kapacita není tak velká, abych si tam nacpala všechno :D A jo, to si piš, to volno si užiju pořádně :D

      Vymazat
  4. Gratuluji, že už to máš za sebou a jsem ráda, že jsi zase zpátky mezi námi nudnými studenty, kteří maturitu nedělají :D Mě ale letos čekají místní (belgické) ročníkové zkoušky, takže za chvíli internet opustím pro změnu já :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Budu ti držet palce! :) A chtěla jsem se zeptat, studuješ tam v angličtině nebo v místním jazyce (francoužština/němčina)?

      Vymazat
  5. Gratulace :) Z těch trojek si nic nedělej, důležitý je žes to dala ;) Mě maturita čeká až za dva roky, jestli se k ní teda dostanu :D Užij si volno ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Jako já si z toho nic nedělám, sice mě to mrzí, protože kdybych si vytáhla lepší otázky, mohlo to dopadnout líp, ale zároveň to mohlo být i horší, takže to beru :D

      Vymazat
  6. Moc moc gratuluji :)!!! Jsem ráda, že jsi zpátky :D... tvé články už mi chyběly!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Jojo, jsem zpět, teď se vrhám do čtení :D

      Vymazat
  7. Moc gratuluji!! :)
    Mám snad větší radost než ty, že si zpátky! :-D :)

    OdpovědětVymazat
  8. :D :D :D. Pobavila jsi mě - záhy vysvětlím proč, ale nejprve Ti gratuluji k maturitě! :) Překvapilo mě, že jsi měla všechny předměty v jeden den. My jsme na střední měli nejdříve matiku s češtinou a pak asi 14 dní svaťák a pak teprve zkoušky ze školních předmětů :). Každá škola to má zřejmě jinak :).

    A u čeho jsi mě pobavila - jak Tě mrzí, že máš za 3. Já jsem na střední byla stejná povaha, 3 na vysvědčení jsem nikdy neměla a většinou převládaly jedničky. Když jsem maturovala z matiky, dostala jsem za 4 a byla jsem za ni tak neskonale vděčná, jako ještě nikdy v životě (vážně jsem si myslela, že jsem tu matiku neudělala). No a od té doby co jsem na VŠ, mi jsou známky totálně jedno, hlavně že tu zkoušku mám. Protože zkouškové na vysoké není o vědomostech, ale o tom, jaké máš štěstí a jestli je zkoušející ***** (samice od prasete - vulgárněji řečeno) a nechá Tě projít nebo ne. Však jestli půjdeš na VŠ, tak to taky poznáš :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já trojky na vysvědčení vždycky měla, ale jen z těch technických předmětů - matika, fyzika a chemie (to opravdu není můj obor :D). Jinak jsem měla jedničky a dvojky.
      A jo, tohohle se na vejšce strašně děsím. To už jsem slyšela z tolika stran, jak vyloženě hnusně se učitelé k vysokoškolákům chovají, že mám fakt strach :D

      Vymazat
  9. Velikánská gratulace, Adi! Znát se osobně, pozvu tě na čokoládu :D
    Vytáhnout si Shakespeara, to je štěstí :D Doufám, že mě neobejde, až budu na potítku já... Jinak bych asi maturovala ze stejných předmětů, ale u ZSV si pořád nejsem jistá, zrovna té ekonomiky se docela bojím :D Filozofie a psychologie ani tak ne, ale právo a ekonomie, no... :D
    Ještě jednou gratuluju! ♥ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :)
      Jako jo, se Shakespearem jsem měla obrovský štěstí. Sice ho nemám vůbec ráda a jeho díla mě absolutně nebaví, ale mluví se o něm dobře :D A ty jo, musím říct, že jsem na tom byla stejně jako ty. Filozofie, když jsme ji brali, mi připadala v pohodě a psychologie mě vždycky strašně bavila, zatímco u ekonomie a práva jsem se nudila, ale co se maturitních otázek týče, nakonec pro mě právo a ekonomie byly nejsnazší :D Filozofie byla v konečném výsledku to nejhorší, protože jí bylo strašně moc a všechno se mi pletlo dohromady :D Ty otázky byly prostě sestavené blbě, takže jsem nakonec byla za tržní ekonomiku fakt šťastná, protože mluvit o trhu, monopolu, nabídce a poptávce není tak těžký :D

      Vymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)