23. prosince 2015

Název: Střežená zóna
Žánr: Thriller, Sci-fi a fantasy
Počet stran: 344
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Alpress


Anotace: Číňané objevili dračí vejce miliony let ukrytá pod zemí. Tajně začnou budovat hypermoderní dračí ZOO a těsně před otevřením sezvou zahraniční vědce i novináře. Ti mají ohromující úspěch zvěstovat celému světu. Skupinka cizinců však zjistí, že dračí safari není tak bezpečné, jak ho čínská vláda chce prezentovat. Pak se rozpoutá peklo…





Recenze:
Střežená zóna rozhodně není jednou z těch knížek, které zaujmou čtenáře už svou obálkou. Vlastně ani nevím, co mě přesvědčilo, abych si přečetla anotaci, protože ta obálka je fakt strašná. Bohužel se dá říct tak celkově, že nakladatelství Alpess nemá pěkné obálky, ale s tím já holt nic nenadělám. Podle anotace už mě ale Střežená zóna nalákala, takže jsem si nakonec řekla, že ji zkusím. A nelituju toho.

Čína před spoustou let objevila pod zemí několik tisíciletí stará dračí vejce v hibernaci. A aby se z ní stala ta největší světová velmoc, musí zvednout turismus a předstihnout kulturně Spojené státy americké. K tomu jí má pomoct obrovská dračí zoologická zahrada.

Čtyřicet let ji Číňané připravovali a zabezpečovali. A teď přišel konečně ten čas ukázat zoo lidem. Na historicky první prohlídku pozvou americké novináře spolu s americkým velvyslancem, kteří pak mají o zoo napsat do novin a vychvalovat ji všude, kam přijdou. Na začátku probíhá všechno podle plánu. Ale jak už to tak chodí, nakonec se všechno zvrtne a návštěva této unikátní dračí zoologické zahrady se změní v boj o holý život.

Hlavní postavou příběhu je doktorka CJ Cameronová, veterinářka a herpetoložka (expertka
zdroj
na největší plazy současnosti), která příležitostně píše i články pro National Geographic. Jako fotografa si s sebou vzala svého bratra Hamishe a v podstatě jako jediná má z draků hned od prvního setkání nepříjemný pocit v žaludku. A díky dračí podobnosti s krokodýly a jejími znalostmi krokodýlích anomálií je pro skupinu Američanů tou největší šancí na přežití.


Příběh mě bavil, dokonce moc bavil. Nijak se to netáhlo, autor má velmi čtivý a dynamický styl psaní, takže četba krásně rychle odsýpala. Podobnost s Jurským parkem je patrná hned na první pohled a sám autor prostřednictvím svých postav hned v úvodu přiznává, že se parkem dinosaurů nemálo inspiroval. A rozhodně se nejedná o rušivý element nebo alespoň pro mě ne. Jurský park mám ráda, baví mě, takže jsem si ráda přečetla něco s podobnými rysy.

Kostra děje a autorův styl psaní se mi tedy moc líbil, ale to nevylučuje, že se v knize neobjeví i něco, co mi nebude tak úplně sedět. V tomto případě to byla hlavní hrdinka CJ. Sympatická mi byla, v tom jsem neviděla problém. Jedná se o silnou, psychicky vyrovnanou ženu, která se jen tak něčeho nezalekne (však taky pracuje s nebezpečnými krokodýly), ale autor ji bohužel napsal strašně nereálně.

Když se začaly objevovat její znalosti ve všech možných zbraních, u kterých znala i názvy, a dokonce věděla, jak sestavit plamenomet, ještě jsem to přešla. Autor hned na začátku prozradil, že je CJ velice chytrá žena s eidetickou pamětí, takže jsem při přimhouření očí mohla souhlasit s tím, že by to mohla umět. Ale když pak uskakovala před draky na jedoucím náklaďáku a předváděla tam psí kusy, kdy se i nějakým, mně naprosto nepochopitelným způsobem, dokázala dostat pod auto a za jízdy se tam udržet, jako kdyby byla nějaká tajná super agentka, musela jsem se smát. Která herpetoložka ve středních letech tohle sakra dokáže? A to jsem popsala jen jednu situaci, takových podobných tam byly spousty.

Nereálnost postav pro mě představovala poměrně rušivý element, ale když si to odmyslím, knížku jsem si užila. Autor se nebál ani krvavých a občas docela nechutných scén, za což má můj obdiv a respekt, a kniha byla taky doplněna spoustou nákresů a plánků zoo, které na stránkách vypadaly moc hezky.

Úryvek:
Drak zařval. Zvuk byl stejně ohlušující jako burácení motoru tryskového letadla.
Zvíře se snažilo prostrčit čenich oknem, ale otvor byl příliš malý a dovnitř se vešly pouze jeho nozdry.
CJ vytřeštila oči hrůzou.
Císař sklapl čelisti a odkousl část lanovky a přitom zachytil Sin za levou nohu! Gigantický tvor vytrhl reportérku z dívčina sevření a vtahoval křičící ženu do svého obrovského chřtánu.
Pak se jí zakousl do břicha.
Z reportérčiných úst vytryskla krev a další tělní tekutiny a orgány, které strašlivá síla drakových čelistí vytlačila ven. Zvíře vytáhlo tlamu z okna a nešťastnou ženu přitom vzalo s sebou.
Hamish nebyl schopen slova.
Ne tak CJ.
„Pryč od toho okna!“ zakřičela a drápala se přes bar. „Vrátí se!“


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Knihcentrum
 Knihu si můžete pořídit v jejich e-shopu.
http://www.knihcentrum.cz/


Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



9 komentářů:

  1. O knížce slyším poprvé :) Zaujala mě tím že jsou v ní draci :) Jo, draky v knížkách mám prostě ráda, takže ji ze zvědavosti zkusím :) Ale strašně mi to připomíná Jurský park :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jo :) Ono to ten Jurský park taky má připomínat, byl to autorův účel :)

      Vymazat
  2. Super recenze :D Asi se po téhle knize také poohlédnu, a s těmi obálkami máš pravdu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alpress má bohužel všechny obálky hrozné, jenom Učedník se mi líbí, ale to je opravdu výjimka :D Každopádně se po knížce určitě poohlédni :)

      Vymazat
    2. Jo, Učedníkova se mi taky líbila, a vlastně ani Smečka neměla špatnou :D

      Vymazat
    3. Pravda, na Smečku jsem zapomněla :) Ale zázrak to taky není :D

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, i anotace mě zaujala, jen mám strach, aby to nebylo příliš podobné Jurskému parku, to pak není ono.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ten námět je stejný, to vidíš už jen na anotaci, ale průběh je jiný než Jurský park :) Podobnost tam je, ale úplně stejné to taky není :)

      Vymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)