22. dubna 2017

sobota, dubna 22, 2017
14 komentářů štítky

Už docela dlouho jsem měla v záložkách uložený abecední Tag, který jsem našla u Nofreeusernames. Moc se mi líbí, ale protože je docela dlouhý, neměla jsem na jeho vyplňování čas. Až teď... :)

Autor, od kterého jsem četla nejvíc knih
Ani to nemusím počítat, odpovědí si jsem jistá. Mou nejčtenější autorkou je určitě Richelle Mead: 6 dílů Vampýrské akademie, 6 dílů Pokrevních pout, asi 5 dílů Sukuby (poslední jsem zatím ještě nečetla), 1. díl Věku X, Neslyšno a Třpytný dvůr. Jo, od Richelle jsem toho rozhodně přečetla nejvíc. A můj nejčtenější autor mužského pohlaví? To bude Rick Riordan.

Bookoholikovo pravidlo číslo 1
Knížka každý den, i kdybych měla přečíst třeba jen odstavec! :)

Citát z knihy, který bych si zarámovala
Nejspíš jsem jediný knihomol, co se o nějaké knižní citáty nezajímá. Žádné věty si z knih nevypisuju ani si je nepodtrhávám nebo tak podobně. Zkrátka nejsem ten typ, takže tady musím tentokrát odpovědět, že bych si nezarámovala nic, protože vlastně ani žádné citáty neznám… :D

Důležitá kniha mého dětství
Eragon. Než jsem se k němu dostala, četla jsem spíš jen nárazově. To až s příchodem Eragona jsem se do knih zamilovala tak moc, že jsem do knihovny chodila pravidelně každý měsíc. Právě této knize vděčím za to, že jsem začala tolik číst.

E-kniha, audiokniha, nebo papírová kniha?
Jedině papírová kniha. Proti e-bookům nic nemám, přeju to lidem, kterým čtečky vyhovují, ale já mezi ně bohužel nepatřím. Mě totiž příběh ve čtečce prostě nebaví. Nevím, jak je to možné, ale zkrátka to tak je. Potřebuju pod prsty cítit skutečné stránky a pak si knihu hezky vystavit v knihovně. Na to, abych ji měla schovanou ve čtečce, jsem moc velký křeček. A co se týče audioknih, tak o těch u mě nemůže být už vůbec řeč. Jakmile jde o příběh, co mám pouze poslouchat, ztrácím pozornost.

Fiktivní postava, se kterou bych pravděpodobně chodila na střední
Lámala jsem si nad tím hlavu fakt neskutečně dlouho, ale prostě nevím. :D Ráda bych napsala nějakého cool týpka typu Jace Waylanda z Nástrojů smrti, ale jsem realista – vím, že bych neměla šanci. :D V mém případě by to byl určitě nějaký pošuk, jaké píše třeba John Green. :D

Gejzíry emocí ve mně vyvolala kniha…
Ano, připravte se na trapku, co teď napíše knihu, kterou zmiňuje fakt v každém tagu. Ale když ono to jinak nejde! :D Zase a znovu musím napsat Dám ti slunce od Jandy Nelson.

Hahaha, u téhle knížky jsem se smála nonstop!
Poměrně dost jsem se nasmála u Marťana od Andyho Weira.

Chci, aby vyšlo v češtině
Jakákoliv další série od Ilony Andrews. U nás vychází pouze Kate Daniels, ale v Americe už mají autoři na kontě těch sérií víc a já bych si je opravdu moc ráda přečetla!

když nemám čas číst, vždycky si najdu chvilku na knihy od…
Sarah J. Maas! Její knihy se u nás totiž vydávají přesně v ty měsíce, kdy nic nestíhám, loni jsem během maturitního shonu četla Dědičku ohně, teď mám zkouškové za rohem a číhá tu na mě Dvůr mlhy a hněvu. Ale jasně, že se do té knihy pustím, i když mi ještě chybí pár knih ze seznamu povinné četby! Zkrátka si nemůžu pomoct! :D

Jedna kniha, kterou bych si vzala, kdybych uvízla na Měsíci
Fakt nevím. Kniha, kterou bych četla neustále dokola, by mi určitě začala brzy lézt na nervy, i kdyby to byla ta nejnapínavější kniha na světě… Ale asi bych si vzala Hostitele od Stephenie Meyer, už dlouho si ho plánuju znovu přečíst, protože už si ho moc nepamatuju, a je to docela bichle, takže by mi nějakou chvilku vydržel.

Kniha, kterou asi nikdy nedočtu
Nikdy nedočtu Tuláka od Petera Newmana. Tuhle knihu jsem měla jako recenzní výtisk, takže bych ji asi správně dočíst měla, ale mně se tak strašně moc nelíbila a absolutně mě nebavila, že jsem to prostě nedokázala. Dočetla jsem se asi do třetiny a zbytek knihy jen tak halabala prolistovala, abych věděla, co se dělo dál, a mohla tu recenzi nějak napsat. Tuhle knihu jsem opravdu nedala a rozhodně se k ní neplánuju vracet.

Lituji, že jsem jako malá nečetla…
Harryho Pottera. Asi teď všichni třeštíte oči a říkáte si, kde jsem celé své dětství byla zahrabaná, ale opravdu je to tak: Já jsem Harryho Pottera nečetla. V té době jsem četla něco úplně jiného a rodiče mě k sérii nikdy nepřivedli. Teď zpětně mě to hodně mrzí, protože zatímco moji vrstevníci nedají na Harryho dopustit, mě nechává poměrně chladnou. Jsem si jistá, že je to tím, že jsem s ním nevyrůstala jako oni, jinak bych ho určitě zbožňovala taky, ale takhle mě ten příběh zkrátka nijak zvlášť netankuje. Mám ho ráda, neříkám, že ne, ale že bych do něj byla kdovíjak zažraná, to fakt říct nemůžu.

Moje oblíbené místo na čtení
Moje postel, tam čtu rozhodně nejčastěji. Ale jinak mám i moc ráda gauč v obýváku, je velký a fakt neskutečně pohodlný, takže se tam čte dobře. Ale protože v obýváku jsou skoro pořád rodiče (hlavně táta, který kouká na televizi), moc často si tam číst nemůžu.

Nejlepší druhý díl v sérii?
Dvůr mlhy a hněvu od Sarah J. Maas! První díl byl pro mě opravdu velikým zklamáním, dostal ode mě jen tři hvězdičky, zatímco druhý už jich má pět jistých. Vážně úžasné! :)

O kterého knižního hrdinu jsem se nejvíc bála?
O Dimitrije Belikova z Vampýrské akademie. Žila jsem v permanentním strachu o něj během celého čtvrtého a skoro celého pátého dílu, strašně jsem se bála, že je jeho „stav“ trvalý a nepůjde nijak zvrátit, kvůli čemuž jsem dost trpěla.

Právě čtu
V tuto chvíli nic, včera jsem dočetla Třetí stříbrnou knihu snů a dneska se pustím asi do Ostrova strachu, ale to ještě uvidím, jak mi to bude vycházet. Možná se nakonec obrátím k nějaké knize do školy…

Q&A na tělo: Nikdy bych nikomu nepůjčila…
…všechny díly ze série Skleněný trůn. Jsou to paperbacky, které není vůbec těžké poničit. Hřbety se lámou, rohy štěpí a písmo loupe, takže při čtení na ně dávám pozor jako na oko v hlavě. Proto bych tuhle sérii nikdy nikomu nepůjčila, měla bych o ni strach.

Retelling, který originálně překroutil původní příběh
Ještě jsem tu sérii nečetla, ale už jsem toho o ní slyšela dost, abych mohla s jistotou říct, že je to ten nejoriginálnější retelling ze všech – jsou to samozřejmě Měsíční kroniky.

Spánek jde stranou, když čtu…
Jsem ráda, že to není další otázka na knihu, kvůli které jsem zůstala vzhůru celou noc, protože to nedělám nikdy. Mám ráda spánek, takže i sebenapínavější knihu nakonec odložím a jdu spát s tím, že ji zkrátka dočtu ráno. Ale jít spát trochu později než normálně už mě pár knih donutilo. Z těch úplně prvních, co jsem četla už před lety, to byla třeba Aréna smrti, první díl Hunger Games, a z těch nejnovějších Císařovy čepele, ty jsem po polovině opravdu nedokázala odložit.

Tři nejoblíbenější knihy
To nezvládnu, na to jsem těch knih četla až příliš, ale pokud bych to předělala na tři nejoblíbenější série, pak už bych to snad zvládla – Skleněný trůn od Sarah J. Maas, Vampýrská akademie od Richelle Mead a Kate Daniels od Ilony Andrews. Ale jinak jich samozřejmě zbožňuju mraky!

Ukaž knihovnu
Tady. ;)

Vytáhni 13. knihu zleva z 1. police odspodu
Na této pozici se nachází druhý díl Spirit Animals - Skrytá hrozba.

WC knihy aneb co čtu na záchodě
Tahle otázka mě neskutečně pobavila! :D Bohužel na ni ale nemám žádnou konkrétní odpověď. Na záchodě máme různé časopisy nebo noviny, takže většinou čtu něco z toho. Nebo pokud jsem zrovna u čtení nějaké zatraceně napínavé knihy, kterou nejsem schopná odložit, klidně si s ní jdu sednout i na záchod. Ale že bych tam měla speciálně za tímto účelem připravenou nějakou konkrétní knihu, to fakt ne. :D

Xkrát jsem četla…
Nejčastěji jsem ze všech svých knih četla Nebezpečnou lásku od Kateřiny Petrusové, to bylo asi třikrát, jinak jsem zatím ostatní knihy či série četla maximálně dvakrát, i když si u spousty z nich plánuju dát další repete i v budoucnu. :)

Young adult kniha, kterou by měli číst všichni bez ohledu na věk
Naslouchač od Petry Stehlíkové, protože vůbec nechápu, proč je kniha řazená mezi young-adultky. Pro mě je to temná a hlavně úžasná fantasy, která se hodí víc pro dospělé než pro děcka. Naslouchač je opravdu dokonalý, tam věk nehraje vůbec žádnou roli.

Ze které knihy by měli udělat film?
Napadlo mě jich několik, ale u většiny jsem si uvědomila, že i když film nebo seriál zatím na světě není, práva jsou koupená a pracuje se na tom (Skleněný trůn, Hraničářův učeň atd.). Takže nakonec říkám První hrob napravo. Já chci vidět Charley na obrazovce! :D


Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



14 komentářů:

  1. Skvělé odpovědi! Nejdřív jsem sice neměl v plánu tenhle tag dělat, ale asi si ho nakonec kvůli tobě vyplním :D Ale trochu se bojím, že budu mít u hodně bodů stejně odpovědi jako ty, protože skoro se vším tady souhlasím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ho vyplň, ráda si ho přečtu! :D A však to nevadí, já jsem se taky u pár odpovědí opakovala, ale když to tak prostě máme, tak se s tím nedá nic dělat. :)

      Vymazat
  2. Zajímavý a dlouhý tag. U některých otázek jsem se vyloženě bavila. A hned s několika odpověďmi jsem s tebou souhlasila... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, je opravdu dlouhý, proto mi trvalo opravdu dlouho, než jsem se k němu dostala. :D

      Vymazat
  3. Skvělý tag :) Eragon byl také kniha mého dětství, jednoznačně dávám přednost papírovým knihám a na Mar´tana se chystám, tak doufám, že se také pořádně zasměju :)

    OdpovědětVymazat
  4. Žádné citáty? Tomu se snad ani nedá věřit! :D Já už popsala několik sešitů, aspoň k něčemu jsou (protože si je prostě musím koupit, když jsou tak krásné!) Už zase Dám ti slunce. Co na to říct? Potřebuju čas! :D Ty zase koukej přečíst Měsíční kroniky! A Harryho Potter jsem jako malá taky nečetla - dokonce jsem to do své verze TAGu taky napsala. Jak se ti líbila třetí Stříbrná? Taky jsem ji právě dočetla, jsem zvědavá, co si o ní myslíš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, fakt žádné citáty, nikdy jsem je neřešila a asi ani nikdy řešit nebudu. :D Dám ti slunce by sis už fakt měla přečíst! :D A já Měsíční kroniky plánuju na léto, neboj. ;)
      Třetí stříbrná kniha se mi líbila. Možná jsem od závěru čekala něco trochu víc, ale jsem spokojená, za mě čtyři hvězdičky. :)

      Vymazat
  5. Po tomhle Tagu už jsem taky pokukovala, moc se mi líbí :) Na hodně bodů bych odpověděla stejně, hlavně s tím půjčováním Skleněného trůnu :D Asi až dokončím 10 knižních dní (peru se s tím už přes měsíc) zkusím tenhle Tag :) Měj se krásně ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, ty taky! :) A na tvůj tag se budu těšit. ;)

      Vymazat
  6. Skvělý TAG a úžasné odpovědi!! 😊
    TAG asi taky vyplnim, protože mi přijde fakt skvělej. Mimochodem VA a Dimitrij.... 💔

    OdpovědětVymazat
  7. Moc zajímavý tag, u některých otázek bych se asi zapotila :D Možná ho taky vyplním :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako dalo to práci, to nepopírám. :D Vyplňovala jsem to na několikrát.

      Vymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)