6. března 2017

Název: Klíč k času
Žánr: Fantasy, Young adult
Díl: Časodějové #1
Počet stran: 344
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Fragment

Anotace: Vasilisa žila až donedávna se svojí babičkou a neměla ponětí o tom, že její otec je mocný mág země Eflary. Místa, kde žijí tajemní čarodějové, kteří ovládají silnou magii, díky níž mohou ovlivňovat čas. Když se pak sama ocitne v zemi časodějů a víl, netuší, jaké nebezpečí tam na ni čeká. Nikdo neví, proč se tam najednou objevila, ani kým ve skutečnosti je. Je to nešika, která nezná svůj původ, nebo špionka, kterou vyslal její otec, aby mu pomohla získat trůn? Nebo je dokonce mocná časodějka, která umí ovládat čas a může zachránit Zemi a Eflaru před nebezpečím, které se na ně řítí?

Recenze:
Vasilisa je třináctiletá nadaná gymnastka, která celý svůj dosavadní život prožila u babičky. Její matka ji prý hned po porodu opustila a od té doby o ní nikdo neslyšel. Vůbec nikdo proto nepředpokládá, že by se v životě své dcery někdy znovu objevila. Zato o jejím tajemném otci se sem tam někdo zmíní. Vasilisa ví, že žije někde v zahraničí, kde vykonává svou přísně tajnou práci, a svou dceru nenavštěvuje kvůli její bezpečnosti. Lidé ve Vasilisině okolí jí ale slibují, že se pro ni otec jednou vrátí, i když tomu ona sama už dávno přestala věřit. Když je ale její babička odvezena do nemocnice a není už schopná o svou vnučku kvůli svému špatnému zdravotnímu stavu nadále pečovat, vše se změní.

Před tím, než úřady stačí Vasilisu poslat do internátní školy, se její otec z ničeho nic objeví a nastěhuje si ji k sobě domů. Ukáže se, že po celou dobu bydlel jen kousek od Vasilisy a měl u sebe celkem čtyři její sourozence, o kterých neměla ani ponětí. A ten největší šok má teprve přijít… Vasilisin otec je totiž ve skutečnosti mocný mág z alternativní země Eflary, která je posunutá o pár minut do budoucnosti. Mágové z Eflary se nazývají časodějové, protože díky svým kouzelným schopnostem dokážou pracovat s časem a modelovat ho podle své potřeby. A Vasilisa má být jednou z nich.

zdroj
Pro mladou hlavní hrdinku se v tu chvíli všechno obrátí vzhůru nohama. Její sourozenci ji nenávidí, otec se o ni vůbec nezajímá a ona si najednou musí zvykat na zcela jiné prostředí a zákony fyziky. Jak čas postupuje a Vasilisa se dozvídá čím dál víc věcí o světě, který doteď nevěděla, že existuje, ukazuje se, že může být v obrovském nebezpečí. Eflaře totiž hrozí zánik a všichni mágové usilovně pracují na vymyšlení plánu, jak katastrofu ve svém domově oddálit, s čímž by jim mohla pomoct právě Vasilisa. Velmi rychle se kolem ní začnou roztáčet kolečka byrokracie, jak by ji každý moc rád využil pro své vlastní plány – v čele s jejím vlastním otcem. Vasilise tak nezbývá nic jiného, než se rychle adaptovat a zjistit, o co vlastně jde. A cestou možná i zachránit svět… 

Časodějové mě nalákali svou obálkou hned, jak jsem ji uviděla, ale od té doby, co jsem si knihu pořídila na Humbooku, jsem ji nějak odsunula do pozadí a nechala zapadnout. Protože má ale za chvíli vyjít druhý díl, opět jsem si na ni vzpomněla a konečně se do ní pustila. A výsledek? Rozhodně příjemné překvapení. Na úvod se sice musím přiznat, že mi chvíli trvalo zvyknout si na autorčin styl psaní a pro mě nezvyklá ruská jména (kromě Revizora do školy jsem snad nikdy nic od ruských spisovatelů nečetla), ale velmi rychle jsem se přizpůsobila. Příběh je rozhodně hodně originální a čtivý.

Na začátku jsem byla trochu překvapená z věku hlavní hrdinky, protože i když jsem věděla, že se jedná o sérii pro mladší, přeci jenom jsem Vasilisu očekávala starší než ani ne třináctiletou. Ale to je další fakt, na který jsem si rychle zvykla. Vzhledem k tomu, že se jedná v celkovém počtu o šestidílnou sérii, předpokládám, že budou hrdinové během toho období stárnout a dospívat jako třeba Harry Potter nebo Percy Jackson. Na co jsem si však za celou dobu zvyknout nedokázala, bylo otravné chování drtivé většiny postav včetně hlavní hrdinky. Přísahám, že najít v této knize postavu, která vám bude sympatická, je opravdu oříšek. Ovšem i přesto, že jsou všechny ty děti (ale i dospělí) pěkně protivné a navíc jedovaté, samotný příběh je opravdu hodně zajímavý, že jsem ho nedokázala odložit a musela zjistit, jak bude pokračovat dál. Nakonec se i přes tu velkou čtivost ukázalo, že se toho v tomto díle zase tolik nestalo, a teprve konec knihy se stal začátkem celého příběhu, ale alespoň se mám na co těšit do budoucna.

Na závěr bych ještě chtěla zmínit, že i když se jedná o sérii pro mladší, úplně malým dětem bych ji rozhodně ke čtení nedala. Jak už jsem psala, všechny ty děti se užírají obrovskou nenávistí vůči hlavní hrdince, která stejně jako čtenáři nemá tušení, z jakého důvodu, a kromě jedovatých poznámek a slovního šikanování se postupem času dostane i na nějaké to fyzické násilí, až se mi během knihy udělalo párkrát špatně při představě, jak dokážou být děti vyloženě zlé. Příběh je rozhodně mnohem temnější, než byste na první pohled mohli čekat. Možná právě z toho důvodu se nakonec série hodí i pro dospělé čtenáře. Jsem opravdu hodně zvědavá, co přinesou další díly.

Úryvek: 
„Heleď, Niku,“ začala rázně Vasilisa, „mohli bychom si někde normálně promluvit? Opravdu mi hrozilo nebezpečí. Utekla jsem od vlastního otce a vůbec ničemu nerozumím. Ráda bych zjistila, co se to vlastně děje.“
„Jo, tak to by šlo.“ Nik si s úlevou vydechl a usmál se. „Pojedeme k nám domů. Můj otec je moc hodný, pomůže ti… určitě.“
„To by bylo skvělé!“
Vasilisa si přešlápla. Bylo jí trochu nevolno z hladu a říkala si, že by nebylo špatné vetřít se při té příležitosti k chlapci na oběd. Ale to bude muset zřejmě počkat. Nik pořád vypadal trochu nedůvěřivě. Jako by maličko litoval, že Vasilise pomohl.
A to se jenom potvrdilo, když pronesl s nucenou veselostí:
„Ale nejdříve se stavíme u Feše. Je to můj kamarád. Taky je hodinář, s hodně vysokým stupněm.“
„S čím?“
„S vysokým stupněm.“ Chlapec si Vasilisu měřil přimhouřenýma očima. „S časodějnickým stupněm přece. Musím říct, že jsi dost zvláštní. Tvrdíš, že jsi hodinářka, ale přitom… A jaký máš vlastně stupeň?“




Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



8 komentářů:

  1. Pěkná recenze a obálka je vážně senzační :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. :) A přesně, ta obálka je opravdu skvostná, moc se mi líbí. :)

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Jsem ráda, že se ti Časodějové líbily aspoň už vím, že si je musím přečíst taky :) Hlavně když bude za chvilku druhý díl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě druhý díl mě k tomu konečně dokopal. :D No a snad se ti tedy budou líbit taky, abys mě pak neproklínala. :D

      Vymazat
  3. Docela vyčerpávající recenze. Obálka je zajímavá a příběh také. Mám už ovšem plno rozečtených sérií, a tak s další začínat nechci.

    http://katiehoral.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mu neodolala na Humbooku, říkala jsem si, že když už tam měla autorka autogramiádu, využiju toho. :D

      Vymazat
  4. i kdyz je obalka skvela a zni to zajimave, tak nejak nemam chut zacinat dalsi serii :-)

    OdpovědětVymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)