17. března 2017

pátek, března 17, 2017
10 komentářů štítky

Protože teď skoro vůbec nestíhám čtení knih, které bych si přečíst chtěla, a čtu v podstatě pouze knihy do školy (pro upřesnění - studuju českou filologii se zaměřením na editorství), rozhodla jsem se založit si novou rubriku Přečetla jsem do školy. Je to z toho důvodu, aby blog úplně nestál a aspoň jednou týdně se tu objevil nějaký článek. V této rubrice vám tedy budu v pár větách představovat knihy klasiků, co jsem v rámci studia přečetla.

Kytice
Kytici jsem nečetla teď, ale už před nějakou dobou k maturitě. Teď ji mám na seznamu povinné literatury do školy znovu, ale rozhodla jsem se ji opětovně nečíst, protože si ji pamatuju ještě docela dobře. A musím říct, že se mi Kytice opravdu líbila. Rozhodně se jedná o jedno z těch nejlepších děl, co jsem do školy četla, a věřím, že v tom nejsem sama. Kytici si většinou k maturitě vybírají opravdu všichni, protože navzdory tomu, že se jedná o poezii, je to poezie s příběhem, který pochopí i ti, co neumí luštit básnické metafory (jako já :D).
Záře nad pohanstvem
V minulém měsíci jsem ze seznamu četla i Záři nad pohanstvem, kterou jsem musela číst na jeden seminář, kde jsme knihu probírali. A páni! Tohle je pro mě takový protipól ke Kytici, protože zatímco ta se mi moc líbila, Záře nad pohanstvem pro mě byla jedním velkým utrpením. Četla jsem ji celý víkend, protože i když to nebylo kdovíjak dlouhé, nedokázala jsem u toho moc dlouho sedět, jaká to byla strašná nuda. Kniha vypráví o střetu křesťanství s pohanstvím, které reprezentují bratři Václav a Boleslav. A protože já na tyhle přehnaně náboženské knihy opravdu nejsem, čtení mi šlo dost ztuha.
Slávy dcera
A s hrůzou pokračuju. Chvíli po Záři nad pohanstvem jsem musela na ten stejný seminář přečíst i Slávy dceru. Před tou mě varovali opravdu všichni starší studenti, se kterými jsem se o seznamu literatury bavila, a já jim po přečtení musím dát za pravdu. Protože co to jako bylo?! Sice jsem knihu přečetla, ale neměla jsem absolutně tušení, co jsem to přesně četla. Vážně jsem v tom měla vidět nějaké vlastenecké myšlenky? Jediné, co jsem si z té básně odnesla, je informace, že tam někde stojí lípa. Tuhle knihu jsem opravdu nepochopila a modlím se, abych ji nedostala u zkoušky, protože nemám tušení, co bych o ní vyprávěla...

A to je pro dnešek vše. S další trojicí knih se tu objevím zase někdy příště. :)


Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



10 komentářů:

  1. Musím říct, že "Přečetla jsem do školy" je velmi dobrý nápad. Sama se od tebe možná inspiruju. :)
    Přece jenom o povinné četbě nejde moc psát recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen se insipiruj. :) A jo, o povinné četbě recenze fakt psát nejde. :D

      Vymazat
  2. Tohle je dobrý nápad, také mě to napadlo, ale říkala jsem si, že by to asi nikoho nebavilo :D Jinak Kytice se mi také líbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já kdybych to neudělala, tak si tu žádné články neobjevují, fakt silně nestíhám. :D

      Vymazat
  3. Kytice je skvělá, rozhodně si ji taky plánuju dát na maturitní seznam :D A teda, dvě nepovedené, to aby si člověk fakt říkal, že povinná četba je nic moc :D #prayforada Slávy dcera mě nezaujala, už když jsme se o ní učili, tak se jí snad vyhnu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slávy dceru opravdu nečti, pokud nebudeš muset. :D A díky za modlitby! :D

      Vymazat
  4. Kytice je parádní :)) Já píšu pomalu články Ke státnicím :D Tak jsem zvědavá kdy je budu číst :D

    OdpovědětVymazat
  5. jesteze si muzu cist co chci, tohle by me asi prilis nebavilo, zvlast kdyz si predstavim cteni do ctenarskeho deniku na stredni.... :-)

    OdpovědětVymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)