29. července 2016

Název: Kostičas
Žánr: Fantasy, Young adult
Díl: Kostičas #1
Počet stran: 480
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: Host

Anotace: Příběh začíná v roce 2059. Devatenáctiletá Paige Mahoneyová pracuje v londýnském kriminálním podsvětí, kde působí jako jakási „spojka“ či „posel“ — je krajinochodec, zvláštní typ jasnovidce, a díky svým schopnostem se dokáže vnořit do mysli druhých lidí. Žije v represivním režimu Scion, kde páchá velezradu už jen tím, že dýchá. Jednoho dne se její život navždy změní. Je přepadena, unesena a převezena do někdejšího Oxfordu, města, které před dvěma sty lety zmizelo z map. Tam je Paige vydána na milost a nemilost Strážci, nejkrásnější, ale zároveň nejděsivější bytosti, jakou kdy potkala…

Recenze:
V roce 2059 je Londýn velmi nebezpečným místem. Vládní systém Scion loví a popravuje všechny, kteří se narodili se schopností cítit éter a pracovat s ním. Takovým lidem se říká vidoucí a jsou to jasnovidci. Hlavní hrdince Paige je devatenáct let a je krajinochodkyní, velmi vzácným a mocným typem jasnovidce, který se dokáže nabourat do cizích myslí. Právě díky tomu si ji před pár lety vzal pod ochranná křídla Jaxon Hall, jeden z nejbohatších londýnských vidopánů.

Jasnovidci se již před desítkami let spojili a stvořili Syndikát – kriminální podsvětí, které jeho členy schovává a chrání před Scionem. Londýn je tak rozdělen do spousty sektorů a každému sektoru vládne jeden vidopán či vidopaní, kteří mají z jasnovidců sestavené vlastní gangy. Pokud tedy jasnovidci chtějí přežít a schovat se před vládou, nemají jinou možnost než se stát kriminálníky. Pokud by zůstali jen tak na ulici, byli by dopadeni a popraveni.
zdroj

Ovšem i přesto, že je Paige chráněnkou Syndikátu, je jednoho dne přepadena a unesena. Z bezvědomí se probudí až v někdejším Oxfordu, kde se dozví, že všechno, čemu dosud věřila, je jedna velká lež. Zatímco shání odpovědi a snaží se najít cestu zpět do Londýna, musí se naučit přežít ve zcela novém prostředí mezi svými děsivými únosci se svítícíma očima. Co jsou tyto tajemné bytosti zač? A proč se Strážce, který si vezme Paige osobně na starost, chová jinak než ostatní?

Ještě než jsem se pustila do čtení, jsem byla varována, že ze začátku budu muset dávat veliký pozor, abych pochopila všechny souvislosti. Když jsem začala číst, musela jsem těmto varováním dát za pravdu. Ocitla jsem se totiž v nesmírně komplikovaném světě, kterému jsem vůbec nerozuměla. Létalo to tam spoustou nových slov, které si autorka sama vymyslela, takže jsem neustále musela koukat na konec knihy a zjišťovat si ve slovníčku jejich význam.

V první třetině jsem taky i několikrát listovala o několik stran zpátky, abych si něco připomněla nebo objasnila. Ale jakmile jsem se přehoupla přes třetinu, už jsem se našla. Moje slovní zásoba byla obohacena o spoustu nových slov a rozuměla jsem i veškerým zákonům a hierarchii. Takže ano, Kostičas je pořádně složitá kniha, u které musíte dávat velký pozor, ale jakmile se zorientujete, budete si moct užít pořádnou a originální jízdu!

Knize nechybí nic. Je v ní spoustu akce, napětí, strachu, zvědavého odkrývání tajemství a i nějaká ta romantika. Kostičas mě skutečně pohltil, že jsem se musela hned po dočtení ponořit i do druhého dílu. Tahle série má veliký potenciál stát se časem jednou z mých nejoblíbenějších. Takže pokud se tu najde kromě mě i nějaký jiný louda, co se ke knize ještě nedostal, rozhodně to napravte!

Úryvek:
Cítila jsem, jak mi jeho oči čtou ve tváři. Jak zkoumá mou auru a snaží se odhadnout, co si to k době uvázal. Nebo jaký skrytý poklad objevil. To pomyšlení ve mně zvedlo novou vlnu nenávisti.
„Podívej se na mě.“
Byl to příkaz. Zvedla jsem bradu a střetla se s jeho pohledem. Ať se propadnu, jestli na sobě dám znát strach, pomyslela jsem si.
„Nemáš duchozrak,“ konstatoval. „To tady bude tvoje nevýhoda. Pokud ovšem nemáš něco, co ji kompenzuje. Třeba dobře vyvinutý šestý smysl.“
Nic jsem na to neřekla. Odjakživa jsem toužila mít aspoň poloviční duchozrak, ale zůstávala jsem slepá. Neviděla jsem světýlka v éteru, jen jsem je cítila. Jax to nikdy za slabinu nepovažoval.
„Chceš se na něco zeptat?“ Nelítostnýma očima zkoumal každý centimetr mé tváře.
„Kde budu spát?“
„Mám pro tebe připravený pokoj. Prozatím ale budeš spát tady.“ Ukázal na pohovku. „Ještě něco?“



Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



12 komentářů:

  1. Kostičas bych si moc ráda přečetla, ale ještě jsem neměla příležitost :).

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím, ten svět byl hodně komplikovaný a já to četla i bez těch vysvětlivek, protože jsem je objevila až po dočtení knihy :D Jediná útěcha je, že by se v e-knize špatně listovalo pořád tam a zpátky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já e-knihy nečtu vůbec, ale zrovna tuhle knihu bych elektronicky fakt číst nemohla :D A oni lidi tak nějak pořád objevují slovníčky až po dočtení :D U mě je to to první, co v knize hledám, když ji otevřu :D Vždycky hned koukám dozadu, jestli tam nějaké vysvětlivky nejsou, kdybych je náhodou při čtení potřebovala.

      Vymazat
  3. Knihu som čítala a s hodnotením súhlasím, je to naozaj dobrý a zaujímavý príbeh, dovolím si tvrdiť aj originálny :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Originální je opravdu hodně, nebo alespoň jsem nikdy nečetla nic, z čeho by mohla autorka teoreticky čerpat, takže dokud mi někdo neřekne, že existuje podobný příběh, budu si za originalitou stát :)

      Vymazat
  4. Přiznám se, že jsem slovníček našla taky až po dočtení =D Nicméně musím říct, že jsem ho nepotřebovala. Já jsem se do knihy z kraje týdne pustila podruhé a utvrdila jsem se v tom, že tu sérii zbožňuji. <3 Takže souhlasím, rozhodně si Kostičas neváhejte přečíst! :-)
    A mám hroznou radost, že Samantha přijede v září do Prahy! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D :D To jsem fakt jediná, kdo o slovníčku ví vždycky hned? :D
      A přijede do Prahy? Fakt? :O To jsem vůbec nevěděla!

      Vymazat
    2. 24. září bude mít besedu v rámci CONiáše a od 17:00 autogramiádu v Neoluxoru :-)
      https://www.facebook.com/events/503174219883970/

      Vymazat
    3. Sakra, škoda, že to není na začátku září :/

      Vymazat
  5. Do knihy se chci určitě pustit, ale ta složitost... achjoo, ale budu muset svůj mozek na chvilku probudit, protože se knihy jen tak nevzdám :D
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Složité to opravdu je, no, ale časem si na to zvykneš. Těžký je jenom začátek :) A pro tvé dobro doufám, že máš knihu v papírové verzi, protože pokud ji máš na čtečce, tak hodně štěstí v listování na slovníček vzadu :D

      Vymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)