28. prosince 2015

Název: Mechanický anděl
Žánr: Fantasy
Díl: Pekelné stroje #1
Počet stran: 368
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Yoli

Anotace: 1. díl nové trilogie od autorky Nástrojů smrti. Poté, co osiřelé Tesse Grayové zemře teta, která se o ni starala, vyplouvá dívka v dubnu roku 1878 z New Yorku do Londýna za svým bratrem Nathanielem. V přístavu na ni však nečeká Nate, nýbrž prapodivná dvojice žen, jimž se přezdívá Temné sestry. Uvězní ji v jejich domě a připravují ji pro záhadného Magistra, který ji chce získat. Při nezdařeném útěku Tessa zraní jednu ze služebných, ze které se vyklube podivná mechanická bytost. Záchrana přijde z nečekané strany – v Temném domě se objeví Will Herondale, jeden z lovců stínů… 


Recenze:
Pekelné stroje, trilogie, která se soustředí na svět stínů, který už známe z autorčiny předchozí série Nástroje smrti. Tato trilogie se ovšem odehrává v roce 1878 ve viktoriánské Anglii a mapuje dějiny lovců stínů a jejich o několik generací starších příbuzných.

Hlavní hrdinkou je šestnáctiletá Tessa Grayová, která po té, co se stane sirotkem, odjíždí z New Yorku do Londýna, aby žila u svého staršího bratra. Hned v přístavu se jí ovšem zmocní čarodějnice, které se ji pod pohrůžkou smrti jejího bratra snaží přimět ke spolupráci. Ukáže se totiž, že je Tessa podsvěťanka, dívka s nadpřirozenými schopnosti, o kterých dosud netušila. Dokáže měnit podobu a dotknout se myšlenek těch, ve které se promění. Což z ní činí velmi cennou osobu, o kterou stojí nejeden představitel podsvěta.

Po několika týdnech je ovšem Tessa zachráněna lovci stínů a odvezena do jejich Institutu. Slíbí jim pomoc s vyšetřováním a oni jí na oplátku pomáhají najít bratra. Nic ovšem není tak snadné, jak se zdá, a na hlavní hrdiny čeká spousta problémů, zvratů, akce, zrad i tajemství.

Setkala jsem se spoustou názorů, že se Pekelné stroje dají přečíst i bez znalosti původní
zdroj
série, což je sice pravda, ale i tak doporučuju přečíst si nejprve Nástroje smrti. Přeci jenom budou čtenáři hned na začátku v obraze a budou umět na světě lovců stínů chodit, aniž by museli nejprve nechápavě tápat a čekat na vysvětlení. Pokud se ovšem chce někdo Nástrojům smrti mermomocí vyhnout, možné to je, i když to za sebe nedoporučuju.


Will Herondale je mladým lovce stínů, který zachránil Tessu z vězení čarodějnic. A je téměř přesnou kopií Jace z Nástrojů smrti. Vzhledově by se sice nemohli lišit víc, ale jejich chování a úšklebky jsou naprosto totožné. To jsem na knize hodně ocenila, protože Jace je můj oblíbenec, takže jsem si moc užívala číst o něm i takto skrz jeho praprapra-cosi. Will se ve svém o několik generací mladším příbuzném rozhodně nezapře.

Cassandra se ani v této sérii nevyvarovala milostnému trojúhelníku, což mě sice naštvalo, protože už jich jsem přehlcená, ale kupodivu mě nijak zvlášť nerušil (tak jako jiné trojúhelníky). Možná to bude tím, že i když fandím Tesse a Willovi, Jem je mi taky hodně sympatický a získal si mě. Autorka všechny své nové postavy krásně propracovala a mně se o nic moc dobře četlo.

Přiznávám se, že jsem Mechanického anděla četla už před několika lety v amatérském překladu, protože jsem na zahraničních serverech zjistila, že jsou Pekelné stroje snad ještě lepší než Nástroje smrti, což jsem si rozhodně nemohla nechat ujít, ale po přečtení prvního dílu jsem s tímto tvrzením nemohla souhlasit ani náhodou. Dnes ovšem říkám, že to bylo bezpochyby kvůli tomu amatérskému překladu, protože když jsem si knihu přečetla teď v kloudném vydání znovu, zamilovala jsem se a souhlasím: Pekelné stroje jsou snad ještě lepší než Cassandřina předchozí série!

Pro čtenáře, kteří za sebou už mají Nástroje smrti, bude navíc tato série ještě lepším prožitkem, než pro ty, co se se světem stínů potkají poprvé. Will Herondale je tady kupříkladu nepřítelem číslo jedna pro jistého Gabriela Lightwooda a celou jeho rodinu, což je pro mě docela úsměvné, když si uvědomím, že za víc než sto let budou jejich příbuzní (Jace Herondale a Alec Lightwood) nejlepšími přáteli. Věřte mi, že se znalostí Nástrojů smrti si Mechanického anděla užijete ještě víc.

Úryvek: 
Když Tessa vešla do jídelny, ostatní už snídali – Charlotte v prostých šedých šatech si mazala džem na toast, Henry byl napůl ukrytý za novinami a Jessamine se zhýčkaně nimrala v misce ovesné kaše. Will měl před sebou na talíři hromadu vajec a slaniny a s vervou je pořádal, což bylo, jak si Tessa nemohla nevšimnout, dosti neobvyklé na někoho, kdo tvrdil, že propil celou noc.
„Právě jsme o vás mluvili,“ oznámila Jessamine, když se Tessa posadila. Posunula k ní stříbrný talíř s toasty. „Dáte si?“
Tessa vzala do ruky vidličku a rozhlédla se po stole. „A v jaké souvislosti?“
„Co s vámi, samozřejmě. Podsvěťané nemohou žít v Institutu věčně,“ prohlásil Will. Otočil se k Charlotte. „Navrhuju prodat ji cikánům na Hampstead Healthu. Prý odkupují zbytečné ženy i koně.“
„Wille, přestaňte.“ Charlotte vzhlédla od snídaně. „To je směšné.“
Opřel se. „Máte pravdu, nekoupili by ji. Moc hubená.“
„To stačí,“ napomenula jej Charlotte. „Slečna Grayová zůstane. Kdyby nic jiného, tak protože jsme uprostřed vyšetřování, které si žádá její pomoc. Už jsem poslala vzkaz Společenství a oznámila jim, že ji u nás necháme, dokud se neuzavře ta záležitost s klubem Pandemonium a nenajde se její bratr. Nemám pravdu, Henry?“


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Martinus.
Knihu si můžete zakoupit v jejich e-shopu.

http://www.martinus.cz/


Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This



22 komentářů:

  1. Skvělá recenze :D Ale asi se mi víc líbily Nástroje smrti, ale tahle kniha taky nebyla špatná :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Nástroje smrti miluju, ale Pekelné stroje je v mých očích ještě předčily :3 Hlavně se mi líbí ta doba :)

      Vymazat
  2. Já Nástroje smrti číst nebudu, ale k tomuhle se možná jednou dostanu :) A uvidíme možná pak dám šanci i NS, přestože mám na autorku svůj názor :D Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj názor ti neberu, já mám taky svůj :) Podle mě by sis sice nejprve měla přečíst Nástroje smrti, ale volba je na tobě. Díky.

      Vymazat
  3. Cassandra proste vie :D. Pekná recenzia :).

    OdpovědětVymazat
  4. Moc se na knihu těším, ale nejdříve si musím pořídit Nástroje smrti :). Zatím mám jen dva díly, takže si chci pořídit celou sérii, než se do toho pustím :). Snad mě nezklame :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vůbec není nutný, Ailin. Stačí, když si pořídíš jen třetí díl, protože Cassandra to psala dost komplikovaně. Nejprve napsala původní trilogii Nástrojů smrti, pak trilogii Pekelných strojů a následně dala ještě další tři díly Nástrojů smrti, takže pokud se do knih pustíš v tomto pořadí, budeš to mít úplně nejlepší :) Ony ty další díly Nástrojů totiž na Pekelné stroje tak trochu navazují ;)

      Vymazat
  5. Náhoda včera jsem dočetla Mechanickou princeznu :D Pekelné stroje jsou vážně úžasná serie :3

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělá recenze! :)
    Obě dvě série mám celé na čtečce (i Mechanického prince a princeznu-díky překladu fanoušků),takže už se moc těším až se k nim dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě ve fanouškovském překladu četla jen první díl, měla jsem nějaký docela špatný překlad, takže mě to nebavilo a do dalších dílů jsem se nepouštěla. Moc se proto těším, až si je přečtu kloudně přeložené :)

      Vymazat
  7. Za mně také - miluji pekelné stroje ( i když nástroje smrti také ) ale pekelné stroje a viktoriánská Anglie - super :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nejprve je opravdu lepší přečíst celé nástroje smrti a potom pekelné stroje a já jsem hned znovu přečetla celé nástroje smrti a opět celé pekelné stroje a těším se na další díly - v květnu na Slovensku vyjde Lady midnight - děj se bude odehrávat 5 let od města nebeského ohně a soustředí se na Juliana Blackthorna a Emmu Carstairsovou , tato série bude mít další dva díly 2 Prince of Shadows 3 The Queen of Air Darkness a v únoru ( také na Slovensku ) vyjde The Bane chronicles - tato sbírka 11 povídek osvětluje život tajemného Magnuse Bana - jehož vyzývavá osobnost , nádherný styl a ostrý vtip naplnil stránky Nástrojů smrti a Pekelných strojů .Ještě by někdy měly vyjít The last hours také tři díly navazují na pekelné stroje a budou se týkat dětí Willa Herondale James a jeho parabatai Matthew Fairchild a Lucie a její parabatai Cordelie Carstairs .A bude vycházet seriál podle nástrojů smrti .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O seriálu i o dalších knihách vím, doufám, že se objeví i u nás v Česku, slovensky to číst nebudu :)

      Vymazat
  9. No jo, ty amatérské překlady, to prostě není ono. Tak jsi mě přesvědčila a Mechanického anděla si přece jen přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se ti líbily Nástroje smrti, tak jsou Pekelné stroje vyloženě povinnost ;)

      Vymazat
  10. Nebýt vysoké ceny za knížku, dávno bych si ji přečetla =D Miluji viktoriánský Londýn a období rozkvětu vědy a průmyslu :) Když jsem teď četla tvou recenzi, neustále jsem se usmívala, protože mi docházely ty souvislosti s Nástroji smrti... Skončila jsem někde u třetího dílu a je velice dobrá otázka, jestli náhodou dřív nedočtu tuhle trilogii O.o Děkuji za tak hezkou recenzi, ty peníze se určitě vyplatí :)
    Nia
    http://bookeers.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, děkuju! To mě těší, že se ti moje recenze tak líbila :) Já viktoriánský Londýn taky miluju, tahle série je tím pádem pro mě jako sen :)

      Vymazat
  11. Skvělá recenze! Knihu si musím prostě přečíst!!

    OdpovědětVymazat

Máš-li něco na srdci či na jazyku, střílej. Za každý komentář budu vděčná, beru i kritiku ;)